Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en stor, enfarget, aktiv rase med en kort pels som har en karakteristisk hårkam langs ryggen. Dette er en sterk og smidig hund, og voksne hanner har en høyde på rundt 63–69 cm og veier mellom 30 og 39 kg. Tispene har en høyde på ca. 61–66 cm og veier 30–39 kg. De er ensfargede i alle farger fra lys hvete til rød hvete.

Rhodesian ridgeback
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Rhodesian ridgeback
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Rhodesian ridgeback
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Nedtegninger viser at hottentottene i Sør-Afrika brukte rhodesian ridgeback som jakthunder og følgesvenner fra minst 1400-tallet. De ble avlet frem som jakthunder etter store byttedyr – for å spore og fange byttet, men ikke å angripe. Når de hadde fått byttet inn i et hjørne, ville de så bjeffe for å varsle jegeren. På 1800-tallet drev europeiske bosettere oppdrett med disse hundene og sine egne mastiff- og sporhunder, som resulterte i den rhodesian ridgeback-hunden vi kjenner i dag. I dag er det få av disse hundene som brukes til deres opprinnelige jaktformål; i stedet er de vakthunder og følgesvenner.

Personlighet

Rhodesian ridgeback er en sterk, kraftig hund som kan være bestemt og sta. Selv om den er ganske rolig og trygg hjemme, er de veldig skeptiske til fremmede. Dette er ikke en ideell rase for nybegynnere, da de trenger erfaren håndtering og opplæring – sammen med tidlig grundig sosialisering.

Helse

Rhodesian ridgeback er predisponert for en bestemt arvelig feil som involverer ryggraden (dermoid sinus), og alle valper bør screenes for dette ved fødselen. Som mange andre raser kan den også lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Rhodesian ridgeback krever et par timer daglig mosjon som fullvoksen. Denne rasen har sterke jaktinstinkter, så den må være på et trygt åpent område før du kan slippe den løs uten bånd. En pålitelig tilbakekalling er viktig.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Rhodesian ridgeback har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rhodesian ridgeback er en rase som krever lite arbeid når det gjelder pelsstell. Den korthårede pelsen kan stelles med en børstehanske en eller to ganger i uken.