Burmeser

Burmeser

Burmeseren er en mellomstor katt med avrundet hode og en elegant, men likevel muskuløs kropp. Rasen er ikke så stor og solid som britisk korthåret og heller ikke så slank og fin som siamesere. Øynene er store og lyse og kan ha enhver nyanse av gult – og synes ofte å endres med variasjoner i lyskvalitet. Halen er rett og ender i en avrundet penselspiss. Den fine, korte, glatte pelsen som ligger tett til kroppen, er et karakteristisk trekk ved burmeseren. Burmesere kommer i ti farger, men for alle farger vil underpelsen være lysere enn ryggen og skyggen være gradvis.

Burmese
  • Pelslengde Kort
  • Krav til pelsstell Mindre enn én gang i uken
Burmese
  • Støy Høy
Burmese
  • Aktivitet Høy

Opprinnelse

Dette er en mørk brun katt, som ligner på siameseren i formen. Den ble først tatt fra det fjerne østen til California på 1930-tallet. Da det ikke var noen andre burmeser-katter i Amerika på den tiden, ble wong mau-rasen paret med en seal point siamese-katt. Gjennom selektiv avl ble en ny mørkpelset rase kjent som burmeseren vi kjenner i dag. Burmeseren ble først anerkjent som en rase i USA og kom deretter til Europa på 1940-tallet. Avlsprogrammer har siden utviklet en rekke ulike pelsfarger

Personlighet

Burmesere er ekstremt vennlige og kjærlige skapninger som trenger oppmerksomhet fra mennesker for å trives. Burmesere er svært krevende og vil følge etter eierne rundt i huset og trygle om oppmerksomhet. De kan til og med klatre opp på eierens ben og be om å bli plukket opp og kost med! Dette er svært høylytte katter som ofte vil hilse på sine eiere når de kommer hjem, eller få sine behov hørt, og ta del i alle slags aktiviteter. Rasen er lojal mot sine eiere, og den kalles av og til for "hundekatten", da mange liker å leke apportering. De er svært intelligente og kan løse problemer, for eksempel å åpne dører, og de er ofte dyktige rømningsartister!

Helse

Burmeser-katter har en nokså robust helse, men enkelte linjer av raser synes å være utsatt for diabetes mellitus. Hypokalaemisk polymyopati (muskelsvakhet på grunn av lave nivåer av blodkalium) ses av og til hos unge burmesere. Noen få burmeser-katter har utviklet en uvanlig tilstand kalt orofacial smerte-syndrom. Denne tilstanden forårsaker overdrevne slikke- og tyggebevegelser, og potebevegelser mot munnen, noe som kan være svært plagsomt for katten. I USA har det vært et problem med hode- og hjernedeformasjon, men dette er ikke rapportert i Storbritannia. Enkelte linjer av burmesere har også unormale spisevaner og vil spise ullplagg og andre uspiselige gjenstander (dette kalles pica)

Opprinnelsesland

Burma

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Burmesere krever ikke overdrevent pelsstell, da de tar seg av dette selv, men de vil glede seg over den oppmerksomheten som kommer med børsting. Som alle katter vil det være en fordel å beskytte burmesere mot sykdom gjennom vaksinasjon, og de trenger regelmessig parasittkontroll og årlige helsekontroller hos veterinær.