Cymrics

Cymrics

Cymrickatten er solid bygget og kraftig med en kroppstype lignende britisk korthår, med store øyne og brede ører. At den ikke har hale, er denne rasens mest fremtredende kjennetegn. Bakbena er lengre enn forbena. Cymrickattens hår er tykt og gir et lag med polstring over selve kroppen, og forsterker det runde utseende. Cymrickatter kan noen ganger bli observert i et kaninlignende hopp på grunn av en ryggdeformasjon, tilsvarende spinabifida, som er forbundet med mangelen på hale. Cymrickatter kommer i alle farger og mønstre, bortsett fra den punktfargede siamesertypen.

cymrics
  • Pelslengde Lang
  • Krav til pelsstell Daglig
cymrics
  • Støy Lite
cymrics
  • Aktivitet Middels

Opprinnelse

Cymrickatten er en semi-langhåret versjon av manx-katten. Til tross for navnet, som stammer fra Cymru, det keltiske navnet for Wales, kommer rasen opprinnelig fra Isle of Man. Haleløse katter er vanlige på Isle of Man, der innavl mellom kattene på øya førte til at en naturlig mutasjon med haleløse gener fikk spre seg. Som manx-katten kan cymrickattunger ha butte haler av forskjellige lengder (klassifisert som "rumpy-risers", "stumpies" og "longies") eller ingen hale i det hele tatt ("rumpy"). Avlsprogrammer i Canada på 1960-tallet fører til økt popularitet for cymrickatter i USA, der bare fullstendig haleløse dyr ble utstilt.

Personlighet

Cymrickatten er en veldig stille, leken og intelligent katt. Den kan være litt sjenert og reservert rundt fremmede og har en tendens til å knytte seg veldig tett til én bestemt person. Det er en rase som ser ut til å bevare sin kattungelignende atferd godt inn i voksen alder.

Helse

Mangelen på hale er en alvorlig genetisk defekt, og cymrickattens "deformerte" ryggrad kan forårsake helseproblemer, blant annet artritt, fra tidlig alder. I noen katter kan analpassasjen være innsnevret, og dette kan forårsake tarmblokkeringer. Som alle katter bør denne rasen få vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.

Opprinnelsesland

Isle of Man (Storbritannia) / Canada

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Den tykke pelsen trenger daglig børsting for å holde den fri for floker og i topp tilstand.