Rottweiler

Rottweiler

Rottweilere er store, kompakte hunder kjent for sin svarte pels med klart definerte rustfargede merker. De er sterke og kraftige hunder for størrelsen. For størrelsen er rottweilere også veldig fleksible og hopper og løper med letthet. Voksne tisper har en høyde på 58–64 cm og veier ca. 38 kg; voksne hanner måler 63–69 cm og veier ca. 50 kg.

Rottweiler
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Rottweiler
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Rottweiler
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rottweilerens forfedre kan ha vært hundene som ble brukt av de romerske legionene til å drive og vokte husdyr da de krysset Alpene. I middelalderen hadde disse hundene blitt krysset med lokale gjeterhunder i Rottweil i Tyskland for å produsere rottweiler metzgerhund ("slakterhund"). Slaktere brukte disse hundene til å drive og vokte husdyrene sine på veien til fots fra by til by. På 1800-tallet ble det forbudt å drive storfe i Tyskland, og Rottweiler-hunden falt i popularitet frem til 1914, da de på ny ble tatt i bruk i krigen, der deres fysiske og mentale evner virkelig kom til syne.

Personlighet

Rottweilere er betingelsesløst lojale mot deres eiere og familien, og vil følgelig forsvare dem og deres eiendom. Dette er en populær rase med mange hensynsløse oppdrettere, så det er viktig å finne en godt avlet, godt sosialisert valp, da temperamentet kan variere. Betydningen av sosialisering og trening fra tidlig alder kan ikke overvurderes! Denne rasen er ikke egnet for nybegynnere / uerfarne eiere.

Helse

Som mange store raser kan rottweilere lide av en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus) og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Rottweilere trenger mosjon – og det i massevis! Hvis dette ikke besørges, kan alle slags atferdsproblemer oppstå. De elsker å løpe gjennom skogen og i åpent landskap uten noe ønske om å vandre langt bort fra eierne. For en voksen hund kreves minst to timer daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Rottweilere har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rottweiler er en av de enkleste rasene å holde. Gi den en god gjennombørsting med en gummihanske en gang imellom – og mer regelmessig i perioder med røyting – så vil dét være tilstrekkelig.