Langhåret collie

Langhåret collie

Langhåret collie er mellomstore/store hunder som bærer seg med verdighet og skjønnhet, og har et søtt, uttrykksfullt utseende. De har en fyldig pels som kommer i sabel, sabel og hvit, trefarget og blå merle, og langstrakte, meislede hoder. Voksne hanner har en høyde på 56–61 cm og veier 27–34 kg, og tispene er 51–56 cm høye og veier 23–30 kg.

Langhåret collie
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Langhåret collie
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Langhåret collie
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Det antas at langhåret collie stammer fra hunder som var med under invasjonen fra romerne i år 50 f.Kr., og innfødte skotske hunder. Navnet har de sannsynligvis fra en type svart sau, Colleys, som finnes i det skotske lavlandet. På 1860-tallet ble Dronning Victoria betatt av disse hundene da hun besøkte sin skotske eiendom ved Balmoral, og tok noe med tilbake til Windsor Castle. Langhåret collie var på den tiden kjent som skotsk fårehund og trådte først inn i showringen på Birmingham Dog Society Show og ble snart svært ettertraktet.

Personlighet

Langhåret collie har et vennlig vesen med minimale tegn til nervøsitet eller aggresjon. Dette er glade hunder som knytter seg svært tett til sine familier. De er svært beskyttende i hjemmet, men vil gi inviterte venner en hjertelig velkomst. Langhåret collie lærer veldig raskt og trives når de får nye utfordringer de kan trene på.

Helse

Som mange raser kan langhåret collie lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Overraskende nok krever ikke langhåret collie særlig mye mosjon, og de tilpasser seg lett til familiesituasjonen. De bør imidlertid få lov til å løpe fritt og få lov til å leke med og hente ball. Rundt en time daglig mosjon er nødvendig for voksne hunder, selv om den gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Langhåret collie har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Med den fyldige doble pelsen trenger langhåret collie ukentlig pelsstell slik at ikke store floker danner seg. Underpelsen er myk og furet, og sitter tett mot huden, mens overpelsen er hard og rett. I perioder med røyting anbefales daglig børsting. Regelmessig trimming vil holde fjæringen på forbena og halen i sjakk.