Saluki

Saluki

Saluki er en grasiøs, atletisk, mellomstor mynde med en myk og glatt pels, ofte med fjær (lengre hår) på bena og ørene, og noen ganger på halsen. Den glatte typen saluki mangler denne fjæringen. Pelsen kan ha hvilken som helst farge eller kombinasjon av farger, bortsett fra brungul. Voksne hanner har en høyde på 58–71 cm og tispene er litt mindre. Fullvoksne hunder veier omtrent 13–30 kg.

Saluki
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Saluki
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Gruppe NKK: Mynder
Saluki
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Saluki er en gammel rase og er ørkenens jakthund, oppdrettet gjennom tusenvis av år for å fange mat til beduin-araberne. En saluki-hodeskalle som dateres tilbake til minst år 3500 f.Kr., ble funnet ved utgravninger ved den mesopotamiske byen Tepe Gawra i dagens Nord-Irak. Navnet antas å komme fra Saluk eller Seleukia, to gamle arabiske byer. Rasen er også kjent som gasellehund, etter dens foretrukne byttedyr.

Personlighet

Som de fleste mynder er Saluki reservert overfor fremmede og kan ofte virke distansert selv med kjente. Dette er en selvstendig hund med en verdig tilstedeværelse, men den kan være svært følsom og nervøs. Den liker ikke å være alene og blir ofte engstelig hvis den er atskilt fra familien i lang tid av gangen. Med sine kjære kan den være veldig kjærlig.

Helse

Saluki er en generelt ganske hardfør rase. Det vanligste alvorlige helseproblemet er hjertesykdom.

Mosjon

Saluki trenger over to timer med daglig mosjon, herunder fritt løp. Dette er en sprinter som må få lov til å løpe på trygge steder der den ikke kan skades på jakt etter et ekorn eller en kanin. En pålitelig tilbakekalling bør prioriteres. Mellom trening og mosjon er saluki generelt avslappet og rolig i huset.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk også å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.