Samojed

Samojed

Samojedhunden er en mellomstor/stor spisshund, med de typiske oppreiste, spisse ørene og en hale som krøller seg over ryggen. De har en tykk, kraftig værbestandig pels. Føttene er flate og har rikelig med hår, som gjør at de fungerer som en type truger, og som hindrer snøklumper fra å danne seg mellom tærne. Samojedhunden kan være hvit, hvit og kjeksfarge, eller kremfarget. Voksne hanner har en høyde på 51–56 cm og tisper rundt 46–51 cm. Vekten er 23-30kg.

Samojed
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Samojed
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Samojed
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Samojed (eller "sami") er en herdehund fra Nord-Russland som fikk navnet sitt etter den nomadiske stammen den tilhørte. De ble også brukt til å vokte reinen som de herdet. Samojedhunden jobbet tett sammen med stammen og delte til og med telt med dem, så de har en stor forkjærlighet for familielivet. Av og til ble de brukt til å dra sleder eller båter. Mange utforskere brukte disse hundene ved århundreskiftet, da polarforskningsaktiviteten var økende. Etter ekspedisjonene returnerte mange av hundene hjem med polfarerne. De ble raskt populære, noe de fortsatt er den dag i dag.

Personlighet

Samojed er vanligvis en vennlig, utadvendt og hengiven hund. De er beskyttende i hjemmet, og ingen inntrengere vil kunne komme ubemerket. Den elsker å være med på alle familiens aktiviteter og kan bli destruktiv eller høylytt hvis den blir gående alene eller kjeder seg i lang tid av gangen. De liker å grave og er eksperter på rømning, så en godt inngjerdet hage er viktig. De må sosialiseres fra tidlig alder, spesielt med katter og andre husdyr. De kan være ganske høylytte.

Helse

Den viktigste arvelige sykdommen som samojed lider av, er en bestemt type nyresykdom. Som mange raser kan den også lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig

Mosjon

Samojedhunden trenger en rimelig mengde mosjon både i og uten bånd. De har en naturlig tendens til å trekke i bånd, men de kan trenes opp til å gå ved siden av deg, eller en hodekrave kan brukes. En voksen samojed trenger et par timers mosjon hver dag.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Samojed har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Dette er en rase som krever mye pelsstell, og det er viktig at du får detaljert informasjon fra oppdretteren. En daglig børsting sørger for å holde pelsen pen, med en grundigere gjennombørsting en gang i uken. Hvis pelsen blir våt eller gjørmete, må du la den tørke; det er da lettere å kjemme smuss fra pelsen. I sitt hjemland vil samojed miste underpelsen en gang i året, som regel om sommeren. I sentraloppvarmede hus kan dette imidlertid skje to ganger i året. Når pelsen faller av, vil den havne overalt, og pelsstellet må bli mer regelmessig. Hannene synes å ha en lengre pels enn hunnene.