Shar pei

Shar pei

Shar pei er lett gjenkjennelig med sine løse folder på huden på kroppen og et "rynkete" uttrykk. De er tett bygget og kortbente, og ser kraftige ut med god benbygning. Pelsen er kort og strittende, og føles hard ved berøring. Shar pei hunden kommer i mange farger – se rasestandarden for detaljer. Voksne hunder har en høyde på rundt 46–51 cm og veier rundt 18 kg.

Shar pei
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Shar pei
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Shar pei
  • Andre kjæledyr:Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Shar pei-rasen er flere århundrer gammel og er en krysning av mastiff og nordiske raser. Den blå tungen er et kjennetegn den deler med chow-chow, som også er en del av rasens sammensetning. Shar pei-hunden ble opprinnelig ansett som en delikatesse i Kina, og forbudet mot å ha dem som kjæledyr på fastlandet brakte rasen til nær utryddelse. Heldigvis klarte Matgo Law, en bekymret oppdretter, å inspirere interesse for rasen i den vestlige verden, slik at den ble reddet. Da Shar pei først kom til Vesten på 1970-tallet, var den klassifisert som den sjeldneste rasen i verden.

Personlighet

Godt sosialiserte shar pei-hunder er hengivne overfor familien. De er lojale, lekne og aktive, men kan også være sta og beskyttende av sitt territorium hvis de ikke får riktig trening som unge. De er naturlig mistenksomme overfor fremmede. De vil gå godt overens med katter hvis de har blitt introdusert for dem som valper, men det kan være problemer i kontakt med andre hunder. De hater ofte kulde.

Helse

De vanligste helseproblemene for rasen er hudinfeksjoner i de store hudfoldene samt ulike øyelidelser. De kan også lide av en bestemt tilstand som forårsaker feber og leddhevelse (familiær Shar Pei-feber).

Mosjon

Shar pei er en aktiv rase, men vil trives med så lite eller mye mosjon som er tilgjengelig, så lenge de har tilgang til fri lek. Som en veiledning bør en voksen hund få en time mosjon hver dag, selv om den gjerne aksepterer mer. Hvis hunden er kranglete med andre hunder, må du sørge for at den er i bånd og tilstrekkelig forhindret fra å forårsake problemer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Noen linjer har svært tettsittende haler, og disse må inspiseres og rengjøres for å forhindre infeksjoner. Øynene bør også sjekkes daglig. Selve pelsen trenger bare å børstes gjennom med en myk børste.