Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en liten/mellomstor, grasiøs og pen hund med en vakker, lang pels og en fyldig manke rundt nakken og brystet, og rikelig med fjerning (lengre hår) på bena og halen. Pelsen kommer i en rekke farger, mønstre og kombinasjoner (se rasestandarden for fullstendige detaljer). Voksne hanner har en høyde på ca. 37 cm og tisper 35,5 cm. En fullvoksen sheltie veier mellom 6 og 12 kg.

Shetland sheepdog
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Daglig
Shetland sheepdog
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Shetland sheepdog
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Shetland sheepdog har navnet sitt fra Shetlandsøyene utenfor Skottlands nordøstlige kyst, der den først utviklet seg som en rase og jobbet som fårehund i til tider svært tøffe forhold. Rasen var opprinnelig tenkt å være en blanding av mange typer hunder, inkludert spisshund og en skotsk fårehund, men en liten langhåret collie ble også introdusert i blandingen av en innfødt Shetlander ved navn James Loggie, for å produsere den moderne Sheltie-hunden. Loggie ble senere den første sekretæren i Shetland-raseklubben i 1908.

Personlighet

Shetland sheepdog kan se glamorøs og grasiøs ut, men den er også en sterk, aktiv arbeidsrase med energi i bøtter og spann. Den er veldig hengiven til eieren, men kan være vanskelig med personer den ikke kjenner. En shetland sheepdog er alltid våken og vil ha behov for å fortelle deg om alt som fanger dens oppmerksomhet; dette kan være et problem hvis du har nære naboer og/eller ikke klarer å kontrollere hundens høylytte tendenser.

Helse

Som mange raser kan shetland sheepdog lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Minst en time daglig mosjon kreves, men den energiske shetland sheepdog aksepterer gladelig mer. I tillegg til å gå tur med eieren setter denne hunden stor pris på trening og har gjort det bra i mange hundesporter, blant annet agility, lydighet og flyball.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Shetland sheepdog har en pels som krever relativt mye stell, med en lang, rett overpels og en kort, rufsete, tykk underpels. Daglig oppmerksomhet vil sørge for at pelsstellet blir en overkommelig oppgave, så sørg for å fjerne floker raskt før de blir til et større problem.