Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu er en langhåret, robust liten hund som kommer i en rekke farger (se rasestandarden for detaljer). De beveger seg på en ganske arrogant måte med halen båret over ryggen. En voksen shih tzu bør ikke være høyere enn 27 cm, og den ideelle vekten er 4,5–7,5 kg.

Shih tzu
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Daglig
Shih tzu
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Shih tzu
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Shih tzu-rasen antas å stamme fra Tibet, der de bodde i templene og av og til ble gitt som gave til keiserne av Kina. Da de kom til Kina, ble shih tzu-hunden krysset med pekingeser til den rasen vi kjenner i dag. De kom til Storbritannia etter 1912, men ble ikke anerkjent som rase før 1949. Først på 1960-tallet ble de anerkjent i Amerika.

Personlighet

Shih tzu er en hengiven, leken og intelligent hund. Som rase kan de være selvstendige og årvåkne overfor fremmede. De liker å lære og tilfredsstille menneskene rundt seg, men de kan også være arrogante til tider og gi uttrykk for at enkelte oppgaver er under deres verdighet. Med tålmodighet og konsekvent håndtering kan de bli relativt lydige.

Helse

I likhet med mange andre raser kan shih tzu lide av enkelte arvelige øyeproblemer og knær som midlertidig kan falle ut av ledd. De er også mer utsatt for øreinfeksjoner, ryggsmerter og pusteproblemer.

Mosjon

Shih tzu-hunder krever litt mosjon, men liker også godt å være hjemme og leke. De er fornøyd med korte gåturer og foretrekker tre turer på tyve minutter fremfor en lang på tur på en hel time.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pelsen er lang, myk og tett og har en solid underpels, og krever daglig stell for å holde seg i topp stand. De må også bades ofte, noen ganger så mye som en gang i uken, og de må tørkes helt. Etter hvert som håret vokser oppover fra nesebroen, knytes det ofte i en topp oppå hodet. Ansiktet må kanskje vaskes daglig, da matrester osv. kan sette seg fast i håret. Hvis det blir for mye arbeid med pelsen, kan den holdes kort. En profesjonell hundefrisør eller oppdretteren kan gi råd om hvordan dette skal gjøres.