Sibirsk husky

Sibirsk husky

Sibirsk husky er mellomstore hunder hvis proporsjoner antyder en balanse mellom kraft, fart og utholdenhet. Rasen har en dobbel, mellomlang pels, oppreiste ører og dusket hale, og kommer i alle farger og merker, inkludert hvit, og i en del virkelig slående mønstre. Voksne hanner har en høyde på 53–60 cm og tisper 51–56 cm. Voksne hannhunder veier 20–27 kg og tisper 16–23 kg.

Sibirsk husky
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Sibirsk husky
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Sibirsk husky
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Sibirsk husky arbeidet for chukchiene ved Kolyma-elven i Sibir på 1800-tallet. Rasens fine temperament kan muligens tilskrives den omhyggelige behandlingen den fikk av chukchiene. Siden hundesleder var det viktigste transportmiddelet, var disse huskiene av avgjørende betydning for de innfødte. De første sibiriske huskyene kom til Alaska tidlig på 1900-tallet, fortsatt kjent som "chukchier". På samme tid begynte sledekjøring å bli populært som sport, og rasens fart forbløffet og inspirerte hundekjørerne i USA. Amerikanerne omdøpt rasen til "siberian husky" rundt den tiden.

Personlighet

Rasen er kjent for sitt gode temperament, og dens forkjærlighet for mennesker gjør at den ikke egner seg særlig godt som vakthund. De elsker og trenger selskap, og bør ikke være alene i lange perioder om gangen. De kan da bli svært destruktive. De vil gå godt sammen med andre velbalanserte hunder, men er ivrige og effektive jegere, så kontakt med andre husdyr krever omhyggelig håndtering og trening. Selv om ikke bjeffer ofte, vil de hyle, ofte bare for gleden av å lage litt lyd!

Helse

Sibirsk husky er en generelt sunn og robust rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne rasen trenger en betydelig mengde mosjon, men dette må gjøres på et trygt, lukket område eller i bånd, da de har et sterkt ønske om å løpe av gårde, og man kan ikke regne med at de kommer tilbake på kommando. En godt inngjerdet hage er en nødvendighet, og siden de kan hoppe svært høyt, er høyden også viktig. En voksen sibirisk husky trenger minst to timer mosjon hver dag og mulighet til å løpe fritt.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsstellet er veldig lett, og en gjennombørsting og kjemming to eller tre ganger i uken er nok, med daglig stell i perioder med røyting. Dette er en renslig rase uten utpreget hundelukt.