Skye terrier

Skye terrier

Dette er en elegant, liten/mellomstor terrier som har en lang kropp som står lavt mot bakken. Voksne hannhunder har en høyde på omtrent 25–26 cm og er rundt 105 cm fra nese til hale. Tispene er litt mindre. Vektområdet for rasen er rundt 16–18 kg for voksne hunder. Den lange pelsen er hard og rett. Den er kortere på hodet og faller over øynene, men hindrer ikke for synet. Ørene kan være henge eller være oppreiste, og er godt fjæret med hår. Pelsen kommer i flere farger (se rasestandarden).

Skye terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Skye terrier
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Skye terrier
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Skye terrier kommer opprinnelig fra Isle of Skye på Hebridean-øyene nordvest for Skottland og ble brukt til skadedyrsbekjempelse helt tilbake på 1500-tallet. Hunder som overlevde et skipbrudd fra den spanske armadaen, antas å ha paret seg med lokale skotske terriere for å produsere en langhåret hund som ligner på dagens skye terrier. De skotske terrierne kan ha vært tidlige cairn terriere, og andre kan ha stammet fra svensk vallhund, fra vikingenes kolonisering av området.

Personlighet

Skye terrier er vanligvis en enmannshund som er svært hengiven til eieren. Denne viljesterke hunden kan være mistenksom overfor fremmede, men skal ha et godt lynne. Tidlig sosialisering er åpenbart viktig – ikke bare med mennesker, men også med andre hunder og kjæledyr.

Helse

De vanligste helseproblemene for rasen er et forbensproblem som oppstår hos voksende valper. Som andre raser med korte ben og lang rygg er de også utsatt for ryggradssykdom.

Mosjon

I motsetning til mange terriere som er aktive og alltid på farten, er skye-rasen nokså lat og trenger bare omtrent en time daglig mosjon.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den doble pelsen består av en kort, myk underpels og en hard, rett overpels som skal være lang uten å påvirke hundens bevegelse. Pelsstell to eller tre ganger i uken vil forhindre at floker og knuter dannes. Pelsen bør sjekkes etter gåtur, da den nærmest kan fungere som en kost!