Korthåret collie

Korthåret collie

Dette er en mellomstor/stor rase som er velproporsjonert med et verdig utseende, og den skal se ut som om den er i stand til en hel dags arbeid. Voksne hanner har en høyde på 56–61 cm og veier 20,5–29,5 kg, og tispene er 51–56 cm høye og veier 18–25 kg. Den korte, flate pelsen føles hard å ta på og kommer i sabel og hvit, trefarget (svart med brune og hvite merker) og blå merle (sølvblå med svart).

Korthåret collie
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Korthåret collie
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Korthåret og langhåret collie ser kanskje veldig forskjellige ut, men under pelsen er de samme hund. Den langhårede rasen trenger en tykkere, lengre pels for å motstå det skotske høylandets tøffe forhold, mens korthåret collie jobbet med får i lavlandet, der været er mildere. Korthåret collie har vært anerkjent som rase i over to århundrer, men fårehunder av samme type har eksistert i Skottland lenge før den tid.

Personlighet

Dette er en vennlig familiehund med godt lynne, og den er våken og en god vakthund. Den kan ha en tendens til overdreven bjeffing hvis den ikke trenes ordentlig eller kjeder seg, og den liker ikke å være atskilt fra sine kjære i for lang tid av gangen. Dette er en aktiv hund som trenger mental stimulering. Den liker trening og kan nå et høyt nivå innen mange hundesporter. Den kan være følsom og trenger mild, rolig håndtering.

Helse

Som mange raser kan korthåret collie lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Korthåret collie trenger minst en time daglig mosjon. Hvis dere går samme rute dag inn og dag ut, vil den ikke få tilstrekkelig mental stimulering, så varier turene og prøv forskjellige sporter som agility, lydighet, rally-O, freestyle eller flyball.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Korthåret collie er en rase som krever lite stell. Den har en tykk underpels og en kort, flat overpels som skal børstes gjennom en gang i uken.