Spansk vannhund

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en mellomstor, sterk, muskuløs hund med en krøllet, ullaktig pels som legger seg i lokker når den blir lang nok. Voksne hanner har en høyde på 44–50 cm og veier ca. 18–22 kg; voksne tisper måler 40–46 cm og veier ca. 14–18 kg. Pelsen kommer i svart, hvit eller brun, eller svart og hvit eller brun og hvit.

Spansk vannhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Spansk vannhund
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Spansk vannhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Vannhunder med ullaktig pels som den spanske vannhunden har, har eksistert i Europa i flere tusen år, og utviklet seg også til barbet (i Frankrike), lagotto romagnolo (i Italia) og portugisisk vannhund. Spansk vannhund kan ha kommet til den iberiske halvøy med maurerne, romerne eller med handelsmenn, og ble brukt til herding av sauer og geiter i ulendt terreng og av fiskere til å hente fangstnett og gjenstander som falt over bord. I dag gjør den alle disse tingene i tillegg til å hente vannfugl og arbeide som narkotikahund for politiet.

Personlighet

Spansk vannhund er en lojal, lydig, glad hund med et jevnt lynne. Den vil være glad i hele familien, men har en tendens til å knytte seg spesielt tett til én person i gruppen. Den har naturlige vakttendenser og vil bjeffe en advarsel hvis den føler det er nødvendig.

Helse

Som mange raser kan spansk vannhund lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Spanske vannhunder trenger minst en time mosjon per dag. Dette er en allsidig hund som er flink til herding, henting og svømming, og den vil like de fleste hundehobbyer og -aktiviteter. Sørg for at vannområder er trygge før dere går i nærheten av dem, da den vil hoppe uti ved første anledning. Hvis du er i tvil, bør du holde hunden i bånd.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Spansk vannhund har et naturlig utseende med en pels som vokser seg til lokker etter hvert som den blir lengre. Disse lokkene skilles for hånd for å hindre at pelsen knyter seg i floker. Pelsen skal ikke børstes eller kjemmes. De spanske bøndene klippet hundene hver vår, samtidig som de klippet sauene, og fra denne tradisjonen klippes spansk vannhund kort med samme lengde over hele kroppen når pelsen blir for lang.