Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier er en muskuløs, korthåret hund som kombinerer både "bull" og "terrier" i sitt fysiske utseende og gir et inntrykk av styrke og smidighet. Voksne hunder har en høyde på 36–41 cm og veier 13-17 kg (tisper11–15,4 kg). Den korte, glatte pelsen kommer i rød, lysebrun, hvit, svart eller blå, brungul, eller enhver av disse fargene med hvitt.

Staffordshire bullterrier
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Staffordshire bullterrier
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Staffordshire bullterrier
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rasens opprinnelse kan spores tilbake til 1800-tallet, da okse- og bjørnekamp ble forbudt. En ny "sport" så dagens lys – hundekamp – hvorpå bulldog- og terrierhunder ble krysset for å produsere bull and terrier, hvorfra staffordshire bullterrier stammer. "Staffie" var populær i alle samfunnslag, også blant den viktorianske arbeiderklassen, og ble ofte født inn i små, trange forhold med store familier – som er røttene til rasens tradisjonelt gode lynne overfor mennesker i alle aldre.

Personlighet

En veloppdrettet og godt sosialisert staffordshire bullterrier skal ha et godt temperament og være særlig vennlig (om ikke noe voldsom) med mennesker. Med andre hunder eller dyr kan staffordshire bullterrier imidlertid være mindre enn vennlig, men mye avhenger av hundens tidlige sosialisering og trening. Enkelte staffordshire bullterrier-hunder går sammen med andre hunder og katter helt uten problemer; andre kan ikke gå uten bånd i områder der de kanskje kan møte en annen hund. Tidlig og løpende sosialisering er viktig.

Helse

Staffordshire bullterrier er generelt en hardfør rase med få spesifikke raserelaterte problemer. Som med mange andre raser kan de lide av enkelte arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting av avlshunder.

Mosjon

Minst en time daglig mosjon kreves for rasen, i tillegg til masse spill og lek. Får de sjansen, kan staffordshire bullterrier gjøre det svært godt i hundesport som agility. Mange går fint sammen med andre hunder, mens andre er mer aggressive. Hvis hunden din er mindre vennlig, må du sørge for at du har tilstrekkelig kontroll slik at den ikke skaper problemer for seg selv og andre.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Staffordshire bullterrier har en kort, glatt pels om krever lite oppmerksomhet, og en ukentlig gjennombørsting er mer enn tilstrekkelig.