Svensk lapphund

Svensk lapphund

Svensk lapphund er mellomstor og har typiske spisshund-kjennetegn – en tykk, utstående pels, dusket hale som kan være krøllet over ryggen, og spisse ører. Pelsen kommer i bjørnebrun, svart, brun eller svart og brun. Rasen er rektangulær i formen og er lengre enn den er høy. Voksne hanner har en høyde på 45–51 cm og tisper 40–46 cm. Voksne veier rundt 19–21 kg.

Svensk lapphund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Svensk lapphund
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Svensk lapphund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Svensk lapphund er en gammel rase, og arkeologer har avdekket skjelettet fra en hund som ligner den svenske lapphunden i hjemlandet, som antas å være rundt 7 000 år gammel. Rasen ble opprinnelig avlet frem som jakthund og jobbet de med det nomadiske samiske folket i Lappland med herding av rein, og fungerte også som vakthund og følgesvenner. Rasens høylytte natur ble selektivt avlet frem ikke bare for å skremme bort rovdyr og varsle, men også for å forsikre reinen om at den ikke var et rovdyr, men snarere dens vokter.

Personlighet

Svensk lapphund er en årvåken, energisk hund som er lojal og har et godt lynne. Den er naturlig høylytt og en ivrig vakthund. Den hater å være atskilt fra sine kjære og har også sterke herdetrekk. Hvis du har nok tid å sette av, er dette et svært givende kjæledyr.

Helse

Svensk lapphund er generelt en sunn rase, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt.

Mosjon

Svensk lapphund trenger minst en time daglig mosjon, helst mer. Dette er en aktiv hund som lærer raskt, og som har konkurrert med suksess i flere typer hundesport. Ikke overraskende er ikke kaldt vær noen hindring, men sørg for at den ikke overopphetes ved høye temperaturer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den værbestandige pelsen består av en tett underpels og en overpels som står rett ut fra kroppen. Pelsen er lengre på lårene, halen, brystet og "manken". En grundig børsting ned gjennom underpelsen kreves et par ganger i uken for å hindre knuter og floker fra å danne seg.