Västgötaspets

Västgötaspets

Svensk vallhund er en mellomstor, kort, kompakt hund med en kropp som er lengre enn den er høy. Voksne hannhunder har en høyde på 33–35 cm, tisper 31–33 cm. Vektområdet er 11,5–16 kg. Den korte, værbestandige pelsen kommer i stålgrå, gråbrun, grågul, rødgul og rødbrun. Fullstendige detaljer om pelsfarge og mønstre finnes i rasestandarden.

Västgötaspets
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Västgötaspets
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Västgötaspets
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rasen er også kjent som svensk kveghund og antas å være nærmere 1000 år gammel. Man antar at den er i slekt med pembroke welsh corgi, en annen gammel hund som ble brukt til å drive kveg. I hjemlandet kalles vallhunden for västgötaspets – altså en spisshund fra Västra Götaland. Til tross for at svensk vallhund er en såpass godt etablert hundetype, døde den nesten ut på 1940-tallet, men gjennom dedikert innsats fra to oppdrettere lyktes man med å redde rasen.

Personlighet

Dette er en våken og livlig hund som er en naturlig vakthund. Den er vennlig og lydig, og er en glede å trene opp og tilbringe kvalitetstid sammen med, og er også en lojal følgesvenn for sine kjære. Hvis den blir gående for lenge alene eller ikke får tilstrekkelig mosjon eller oppmerksomhet, vil den bjeffe og bli destruktiv, slik mange hunder blir.

Helse

Svensk vallhund er generelt en sunn rase. Som for mange raser kan øyesykdommer hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) forekomme, og øyetesting og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Svensk vallhund trenger minst en time daglig mosjon, og klarer mye mer! Dette er en allsidig rase som responderer godt på nye utfordringer – fra herding av får til agility.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen består av en tett, myk underpels og en tettsittende overpels med hard struktur, og krever lite stell. En ukentlig gjennombørsting anbefales.