Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en gigantisk hund som er litt lengre enn den er høy. Dette er en kraftig, muskuløs rase som er atletisk og smidig, med en verdig holdning. Voksne hannhunder har en høyde på minst 66 cm og tisper minimum 61 cm. Vektområdet er 36–72 kg, avhengig av hundens kjønn, høyde og kroppsbygning. Den tette pelsen er ganske lang og har en "manke" rundt nakke og skuldre, som er tydeligere hos hannhundene. Pelsen kommer i en rekke farger og merker (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

Tibetansk mastiff
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Tibetansk mastiff
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Tibetansk mastiff
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Tibetansk mastiff er en gammel rase som man mener kan dateres hele 3000 år tilbake. Den ble brukt som vakthund i hjemlandet og beskyttet både eiendom (inkludert klostre) og husdyr. Marco Polo rapporterte at den tibetanske mastiffen var "høy som et esel, med en stemme så kraftig som en løve". Rasen er relativt ny for resten av den hundeelskende verden og ble først kjent for oppdrettere i Vesten for et århundre siden.

Personlighet

Tibetansk mastiff er en ekte vakthund og er ikke en rase man bør ta lett på. Den er skeptisk til fremmede og en naturlig beskytter av sin familie og eiendom. Erfaren håndtering, sosialisering og trening kreves, som med alle vaktraser. I det rette hjemmet er dette en rolig, kjærlig og lojal følgesvenn.

Helse

Tibetansk mastiff er generelt en veldig robust rase. Som mange andre raser kan den fra tid til annen lide av øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt.

Mosjon

En times daglig mosjon er nødvendig, selv om den gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det. En tibetansk mastiff-valp bør ikke overtrenes, da det er viktig å unngå å belaste muskler og ledd på en så stor voksende hund.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Tibetansk mastiff har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den doble pelsen består av en tett, ullaktig underpels som røyter i varmere vær, og en tykk overpels som er rett og hard. Halen og bakbena har mye fjær. En gjennombørsting et par ganger i uken anbefales, med daglig børsting i perioder med røyting.