Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel

Dette er en liten hund som er litt lengre enn den er høy, og som har en høyde på rundt 25 cm og veier omtrent 4,1 – 6,8 kg. Den har en silkeaktig, mellomlang pels som er glatt på overflaten og fjæret på ørene, baksiden av bena og halen. Hannhundene har tykkere pels og en "manke" rundt halsen og skuldrene. Pelsen kommer i alle farger og kombinasjoner.

Tibetansk spaniel
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Tibetansk spaniel
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Tibetansk spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Tibetansk spaniel ble avlet frem av munker til å være vakthund ved klostrene i Tibet og har aldri vært en jaktspaniel, men har kanskje navnet sitt etter dvergspanielen, siden den ble gitt som diplomatiske gaver til kongelige og adelige, som den ble en verdsatt følgesvenn for. I hundrevis av år klatret den tibetanske spanielen rundt på klostermurene for å holde utkikk og bjeffe for å varsle munkene hvis noen nærmet seg. Den dag i dag – i moderne hjem – søker disse hundene gjerne et høyt utsiktspunkt i sin selvutnevnte rolle som vakthund.

Personlighet

Tibetansk spaniel er en aktiv, våken liten hund, som er reservert overfor fremmede og svært lojal mot sine kjære. Den har en glad natur, men er en nokså selvstendig liten skapning. Den liker ikke å være atskilt fra familien i for lang tid av gangen og kan være nokså høylytt i vaktrollen.

Helse

Det vanligste helseproblemet for rasen er en arvelig øyesykdom, og derfor er øyetesting før avl viktig.

Mosjon

Tibetansk spaniel trenger omtrent en time mosjon per dag. Sørg for at hagen din er sikker, og sjekk inngjerdingen med jevne mellomrom, da denne rasen er en velkjent graver!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den doble pelsen består av en fin, tett underpels og en lengre silkeaktig overpels. Børst og kjem gjennom pelsen et par ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår, som har en tendens til å floke seg.