Tibetask terrier

Tibetask terrier

Tibetansk terrier er en pen, liten/mellomstor hund med lang, rett eller bølget pels som kommer i hvilken som helst farge, unntatt sjokolade/leverfarge. Dette er kompakte hunder med en firkantet form. Voksne hanner har en høyde på 36-41cm og tispene er litt mindre. Vekten er 8-14kg.

Tibetask terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Tibetask terrier
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Tibetask terrier
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Den kalles kanskje tibetansk terrier, men denne hunden har aldri blitt brukt i en tradisjonell terrier-rolle på jakt etter byttedyr under bakken. I stedet var tibetansk terrier en herdehund som også fungerte som vakthund når det var nødvendig. Den ble holdt i klostre som følgesvenn for munkene, der den ble kjent som Tibets hellige hund. Oppmerksomhet fikk rasen først i Vesten i 1922, da en valp ble gitt til Dr. Agnes Greig, en britisk lege som jobbet i India, som takk for å ha reddet livet til en tibetansk kvinne.

Personlighet

Tibetansk terrier er en glad og utadvendt hund med et godt lynne, og er også våken og modig. Den er naturlig reservert overfor fremmede, men lojal og hengiven med sine kjære. Tibetansk terrier er en morsom følgesvenn som er full av liv, og som med sitt helt spesielle vesen er en super familiehund.

Helse

Tibetansk terrier er generelt en sunn rase. Som mange raser kan den iblant lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd.

Mosjon

Det er en livlig hund som liker mosjon og trenger omtrent en time om dagen, men gjerne mer hvis du kan tilby det. Den responderer godt på trening og trives når den får tilbringe kvalitetstid sammen med familien og drive med morsomme hundehobbyer. Som med enhver langhåret hund må du sjekke pelsen etter tur og eventuelt fjerne kvist eller blader som kan ha blitt med underveis!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Tibetansk terrier røyter ikke, men den tykke, lange doble pelsen må børstes og kjemmes gjennom minst annenhver dag for at ikke floker skal oppstå. Den bør også sjekkes daglig for rusk fra turer. Pelsen klippes ofte til en kortere, mer håndterlig lengde for eierne, men vil fortsatt trenge regelmessig børsting for ikke å floke seg.