Weimaraner (korthåret)

Weimaraner (korthåret)

Med sin sølvgrå, slanke, korte pels er weimaraner en av de mest fremragende hunderasene. Dette er den høyeste av jakthundene med en grasiøs fart og utholdenhet. Det er to varianter: de korthårede og de langhårede. Sistnevnte er mindre vanlig. Weimaraner-rasen er hovedsakelig sølvgrå med nyanser av musegrå eller rådyr-grå. Voksne hanner har en høyde på 61–69 cm og veier 27 kg, og tispene er 56–64 cm høye og veier 22,5 kg.

Weimaraner (korthåret)
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Weimaraner (korthåret)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Weimaraner (korthåret)
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Weimaraner kan ses i et Van Dyke-maleri fra tidlig 1600-tall. Det antas at rasen kommer fra en hund som ligner korthåret vorsteh, med tilførsel av blodhund gjennom krysning med en eller flere av de ulike schweisshunde-rasene. Rasen har navnet sitt fra hoffet til Karl August, storhertug av Weimar, og ble en gang i tiden brukt til å jakte stort vilt, ulver, villkatter, hjort, fjelløve, bjørn osv. Da de store byttedyrene forsvant fra Europa mot slutten av 1800-tallet, ble weimaraner en sjeldenhet. Gjennom selektiv avl ble de fuglehunder og småviltjegere.

Personlighet

Weimaranere er allsidige hunder som elsker familielivet. De er vennlige og energiske, men med en våkenhet som gjør dem til gode vakthunder. De har en veldig sterk karakter, så dette er ikke den ideelle første hunden for nybegynnere. Men hvis du har erfaring og kan sosialisere og trene dem, er de meget givende følgesvenner.

Helse

Som for mange raser kan hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) forekomme, og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange store raser er de også mer utsatt for enkelte bensykdommer, hjertesykdom og en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus).

Mosjon

Weimaranere må ha regelmessige lange turer for at de skal holde seg rolige innendørs. Hvis de ikke får nok mosjon, kan de bli svært destruktive og ulykkelige. De elsker å svømme og hente, og begge disse aktivitetene stimulerer denne rasens aktive sinn. En voksen weimaraner trenger minst to timer daglig mosjon i tillegg til løpende opplæring.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Weimaraner har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korthårede weimaraner-hunden er en av de enkleste rasene å holde ren med svært få krav til pelsstell. Selv når den har gått gjennom gjørme og søle, ser skitten ut til å falle veldig lett av, slik at du ikke trenger å gjøre stort annet enn å "finpusse" pelsen! Den mer uvanlige langhårede varianten med en pels på 2,5–5 cm i lengde og fjæring, krever imidlertid mer oppmerksomhet. Disse bør børstes og kjemmes regelmessig. Sjekk ørene rutinemessig for å sikre at de er fri for infeksjoner.