Welsh corgi (cardigan) (mellomlang/lang pels)

Welsh corgi (cardigan) (mellomlang/lang pels)

Welsh corgi cardigan er en kort, kompakt hund, som ligger lavt mot bakken. Den rette, mellomlange eller korte pelsen er vannavstøtende. Rasen har en reveaktig dusk til hale, og også hodet har et revelignende utseende. De er mye lengre enn de er høye. Pelsen kommer i en rekke farger (se rasestandarden for fullstendige detaljer). Voksne cardigan-hunder har en høyde på rundt 30 cm og veier rundt 15–18 kg.

Welsh corgi (cardigan) (mellomlang/lang pels)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Welsh corgi (cardigan) (mellomlang/lang pels)
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Welsh corgi (cardigan) (mellomlang/lang pels)
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Man har funnet nedtegninger som viser at welsh corgi cardigan har eksistert i Storbritannia siden år 1200 f.Kr. De antas å ha blitt brakt til Wales av kelterne og var veldig populære som kvegdrivere. Cardigan og pembroke ble anerkjent som separate raser i Storbritannia i 1934.

Personlighet

Cardigan corgi er en energisk liten hund som trenger en kjærlig familie som er glad i utendørslivet. Den har fortsatt sine forfedres herdeinstinkt, og liker derfor konstant aktivitet i livet. De har en tendens til å småbite i hæler og jage føtter. De er lydige og lojale mot familien. Rasen er årvåken overfor omgivelsene, og de er derfor gode vakthunder i hjemmet.

Helse

Welsh corgi cardigan er generelt en svært hardfør rase. Som mange raser kan de imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Kroppsformen gjør dem også mer utsatt for ryggradssykdom.

Mosjon

Welsh corgi-rasen krever en del mosjon – minst en time daglig – selv om bena er nokså korte. De er imidlertid ganske tilpasningsdyktige og til passe fint inn i familierutinene.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Cardigan corgi har en kort eller mellomlang pels som er vannavstøtende med en tett underpels. Pelsen krever en del stell – rundt to ganger i uken – bare for å fjerne eventuelle løse og døde hår. Hvis de har vært ute i gjørme, er det lett å fjerne skitten så snart den har tørket.