Welsh corgi (pembroke)

Welsh corgi (pembroke)

Pembroke corgi er en kort, kompakt liten hund som står lavt mot bakken, med et revelignende ansikt. Den rette, mellomlange pelsen er vannavstøtende og kan være rød, sabel, lysebrun, svart og brun, med eller uten hvite merker. Voksne pembroke-hunder har en høyde på 25–30 cm. Hannene veier 10–12 kg og tispene 9–11 kg.

Welsh corgi (pembroke)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Welsh corgi (pembroke)
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Welsh corgi (pembroke)
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Man har funnet nedtegninger som viser at welsh corgi pembroke har eksistert i Storbritannia siden år 920. De antas å ha blitt brakt til Wales av flamske veverne og var veldig populære som kvegdrivere fra 1400- til 1800-tallet. Cardigan og pembroke ble anerkjent som separate raser i Storbritannia i 1934.

Personlighet

Pembroke corgi er en generelt lydig, aktiv liten hund. De er dristige, utadvendte og vennlige – store hunder i små kropper. De er lydige og lojale mot familien og passer godt i et aktivt, travelt hjem. De er gode vakthunder som er årvåkne i hjemmet, og som er ivrige etter å kunngjøre nye besøkende.

Helse

Welsh corgi pembroke er generelt en svært hardfør rase. Som mange raser kan de imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Kroppsformen gjør dem også mer utsatt for ryggradssykdom.

Mosjon

Den har kanskje bare korte ben, men pembroke corgi ble avlet frem for å drive kveg og har den dag i dag masse energi og arbeidslyst. Minst en time mosjon per dag kreves for en voksen hund.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pembroke corgi har en mellomlang, rett pels som er vannavstøtende med en tett underpels. Denne pelsen trenger noe stell og oppmerksomhet. De må børstes for å fjerne løse og døde hår. Hvis de har vært ute i gjørme, er det lett å fjerne skitten så snart den har tørket.