Siameser

siameser

Siameseren er en mellomstor rase med en lang, slank kropp som er grasiøs og elegant, men som likevel har en muskuløs følelse. Kroppen er velbalansert og atletisk, bena slanke og potene små og ovale. Hodet sett forfra ligner en trekant som går over til en fin snute i rette linjer. Ørene er store og spisse, og er plassert slik at de følger linjene i trekanten. Øynene er orientalske i formen og skrå mot nesen. Halen er lang, konisk formet og uten bøy. Den korte, fine og tettsittende pelsen har en blek hovedfarge med mørkere, intenst fargede punkter. De fargede punktene strekker seg bare til maskeområdet i ansiktet, ørene, bena og halen, som er de kjøligere delene av kroppen. Rasen kommer i et bredt spekter av farger. Øyenfargen for alle pelsfarger og -mønstre vil være en levende, intens blå.

siameser
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellMindre enn én gang i uken
siameser
  • StøyHøyt
siameser
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Siameseren er en av de mest populære rasekattene i Storbritannia – bare slått av britisk korthår i antall. Det er muligens også en av de lettest gjenkjennelige rasene. Siameseren stammer fra det som nå er Thailand, og har eksistert i hundrevis av år. Legenden sier at siamesere var hellige og voktet buddhistiske templer. Siamesere ble importert til Storbritannia på 1880-tallet. Den opprinnelige siameserkattens farge var de klassiske selbrune punktene med en varm kremfarget kropp, men oppdrettere i vesten utviklet flere farger ved å introdusere andre katteraser i avlsprogrammene. Den opprinnelige siameseren hadde skjelende øyne og bøy på halen, som i dag anses som alvorlige feil

Personlighet

Siameseren er sannsynligvis like godt kjent for sin utadvendte personlighet som for sitt klassiske utseende. Rasen er vanligvis åpen, utadvendt og kan være ekstremt høylytte. Siamesere krever oppmerksomhet og å få være en del av familien. Dette er ikke en ideell katt for den som er ute av huset på jobb hele dagen, da de ikke liker å være alene. To søskenkatter kan være svaret! Siamesere er svært intelligente og må holdes aktivert og stimulert. Leker og skrapetårn bør finnes som underholdning, og de kan læres å hente leker.

Helse

Siamesere lever lenge, og enkelte skal ha blitt over tyve år gamle. En rekke tilstander er imidlertid knyttet til rasen. Enkelte linjer kan være predisponert for kreftformer som lymfom og enkelte tarmtumorer. Siamesere synes også oftere å lide av kronisk hosting (bronkial sykdom) og å kaste opp mer enn andre raser. Noen linjer av siamesere vil innta rare, ikke-spiselige ting (dette kalles pica), som å spise ullplagg, plast og andre materialer. Årsaken til dette er ukjent.

Opprinnelsesland

Thailand (tidligere Siam)

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Den sjuske kattens korte glatte kappe krever ikke overdreven grooming, men katten vil nyte oppmerksomheten fra å bli preparert. Som med de fleste shorthairraser, ser katter seg veldig godt på jakker. Som med alle raser, har siamesiske katter nytte av beskyttelse mot sykdom gjennom vaksinasjon og trenger regelmessig parasittkontroll og årlige veterinære helsekontroller.