Somali

somali

Somali har en mellomstor kroppsbygning; fast, slank og muskuløs. Hodet danner en kile med milde konturer, og ørene er stilt bredt fra hverandre og har dusker. Øynene er mandelformede, plassert et stykke fra hverandre og er ofte ravgule, hasselbrune eller grønne i fargen – jo dypere skygge, desto bedre. Bena er lange og har ovale duskete poter. Pelsen er av medium lengde, og det myke, fine håret ligger tett, men flatt mot kroppen. Eldre voksne somali-katter har krave og fullstendig knebukser, men dette vil ikke være synlig på kattunger. På hvert hår skal det være minst tre bånd, som gir seks kontrastfargede seksjoner fra bunn til tupp. Somali-katten kommer i 28 ulike farger. Den "vanlige" varianten er rik gyldenbrun med en aprikosbasert pels med svarte merker.

somali
  • PelslengdeMiddels
  • Krav til pelsstellEn gang om uken
somali
  • Støy: Middels
somali
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Somali er en langhåret versjon av abyssinere. Langhårsgenet ble introdusert i abyssiner-rasen i begynnelsen av 1900-tallet, men den langhårede varianten ble ikke spesifikt avlet frem før på 1960-tallet. Den opprinnelige introduksjonen av det langhårede genet fant sted i Storbritannia, og abyssinere med det recessive genet ble eksportert til Europa og Amerika. Systematisk avl av somali-katten begynte i Amerika. Somali-katter ble snart populære i andre deler av verden, spesielt i Australia, der de så godt som har erstattet abyssinere.

Personlighet

Somali-katter er svært intelligente. Somali-rasen har et godt lynne og liker leker og spill. Somali-katter kan være mer beskjedne og reserverte enn sine abyssinske slektninger, men liker menneskelig selskap. De er aktive og setter pris på tilgang til utendørsaktivitet.

Helse

Selv om de fleste somali-katter er friske, er det noen få arvelige sykdommer som er kjent for å oppstå hos deres nære slektninger abyssinerne, og som derfor også kan være knyttet til denne rasen. Abyssiner-katter kan lide av en arvelig sykdom kalt pyruvatkinase-mangel, som kan føre til anemi. En pålitelig test er tilgjengelig for denne sykdommen, og potensielle eiere bør spørre oppdretterne om deres katter har blitt testet og er uten dette problemet. Et øyeproblem, kalt progressiv retinalatrofi, som forårsaker progressiv blindhet, har blitt identifisert i enkelte land, så det er verdt å spørre oppdretteren om dette også.

Opprinnelsesland

Amerika

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Somali krever regelmessig stell slik at pelsen holder seg fri for floker. Fordi håret ikke er så langt som for eksempel på persere, er det lettere å holde pelsen i god stand. De fleste somali-katter liker å bli stelt hvis rutinen etableres når katten er liten, og jobben er absolutt enklere når den gjøres jevnlig. Som alle katter trenger denne rasen vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller.