Sphynx

Sphynx

Hovedkjennetegnet til sphynx-rasen er at den ikke har pels! Kattene er imidlertid ikke helt hårløse, men er dekket av fint, dunet hår som sies å være som et ferskenskall. Denne rasen har verken værhår eller øyenvipper. Hodet ligner på en devon rex. Øynene er dype og formet som en sitron. Kroppen er finbenet, men muskuløs, og med et tønneformet bryst. Bena er lange og slanke og har et buebenet utseende forårsaket av det tønneformede brystet. Halen er lang, konisk formet og hard. Denne rasen er varm og myk å ta på og har fått tilnavnet "semsket varmeflaske". Huden er rynkete på deler av hode, kropp og ben, men skal være stram overalt ellers. Pigmentering er tydelig synlig på huden. Alle hudmønstre og -farger er akseptable.

Sphynx
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellEn gang om uken
Sphynx
  • Støy Lite
Sphynx
  • Aktivitet Middels

Opprinnelse

Hårløse katter har vært kjent i generasjoner; aztekerne sies blant annet å ha holdt hårløse katter. Sphynx-katten er den første hårløse katterasen som har blitt avlet frem spesielt for denne egenskapen. Avlsprogrammet begynte i 1966 i Ontario i Canada, da en huskatt fødte en hårløs hann-kattunge. De fleste sphynx-katter som fødes i dag, stammer imidlertid fra tre hårløse kattunger som ble funnet i Toronto i 1978.

Personlighet

Sphynx-katten er åpen, skøyeraktig, menneskekjær og elsker oppmerksomhet. Disse kattene hilser ofte eierne sine når de kommer hjem, og er veldig snakkesalige. De er svært intelligente, lekne og kosete. Sphynx-katter er mestere når det kommer til å male. De liker å sove sammen med eierne sine – under teppet. Kroppstemperaturen er en grad eller to over gjennomsnittet for normale katter, og de har en sterk appetitt for å kompensere for varmetapet. Med lite beskyttelse mot elementene kan disse kattene ikke være ute i kulden. De liker ikke å sitte på kalde flater, og de elsker sentralvarme! Katter som er ute i solen, kan trenge solbeskyttelse på den bleke huden.

Helse

Rasen er utsatt for hudproblemer, blant annet utvikling av utslett og soppinfeksjoner. Man må være nøye med å beskytte sphynx-katten mot solbrenthet. Som alle katter vil det være en fordel å beskytte denne rasen mot sykdom gjennom vaksinasjon, og de trenger årlige helsekontroller hos veterinær.

Opprinnelsesland

Canada

Andre navn

Kanadisk hårløs katt

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Eiere må være svært oppmerksomme slik at sphynx-kattens hud holdes ren og myk. Huden må bades eller svampes hver uke for å fjerne oljeaktig sekret. Oljesekret må også rengjøres regelmessig fra det ytre øret for å forhindre øreinfeksjoner.