Tyrkisk van

Tyrkisk van

Tyrkisk van er en stor, muskuløs, men samtidig elegant rase med en hvit kropp og markert farget hode og hale. Disse kattene er velbalanserte og har et sterkt utseende. De store ørene står høyt på hodet, og øynene er store, ovale og uttrykksfulle. Tyrkisk van har en lang, myk og silkeaktig pels uten ullaktig underpels. Potene er dusket, og halen har en full dusk. Kroppen til tyrkisk er hovedsakelig kritthvitt med fargede merker på toppen av hodet. Fargen på hodet er atskilt ved en vertikal hvit stripe. Av og til vises små fargeavtrykk på kroppen. Øynene kan være ravgule eller blå, eller en av hver.

Tyrkisk van
  • Pelslengde: Lang
  • Krav til pelsstell: En gang om dagen
Tyrkisk van
  • Støy: Middels
Tyrkisk van
  • Aktivitet: Middels

Opprinnelse

Den mest fantastiske særegenheten til tyrkisk van er dens forkjærlighet for vann. Ikke bare liker den vann, den synes også å like å ta seg en svømmetur. Rasen stammer fra området rundt Van-elven i Tyrkia, og har vært husdyr der i hundrevis av år. På 1950-tallet ble et par tyrkiske van-katter hentet tilbake til Storbritannia av et ferierende par, som så begynte å drive oppdrett med disse særegne kattene i Storbritannia.

Personlighet

Tyrkisk van er ekstremt intelligente og vennlige, og de er gode følgesvenner. Dette er livlige katter som vil glede seg over å leke med mennesker eller andre katter, så de trenger stimulering og mulighet til lek. Tyrkisk van har en myk stemme.

Helse

Per i dag er det ingen rapporterte sykdommer knyttet til denne rasen. Som alle katter bør denne rasen få vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.

Opprinnelsesland

Tyrkia

Andre navn

Tyrkisk badekatt

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr

Stell

Tyrkisk van krever regelmessig pelsstell for å holde den vakre silkeaktige pelsen fri for floker. Det er best å gjøre dette på daglig basis, slik at man unngår store knuter og floker. Hvis katten blir introdusert for pelsstell med kam og børste i tidlig alder, vil katten raskt bli vant til det, og mange potensielle problemer unngås.