Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en kompakt, middels stor jakthund med lange ører. Denne hunden har et våkent, vennlig og tillitsfullt uttrykk. Pelsen er rett og middels lang med fjæring, og kan være svart og hvit, leverfarget og hvit eller en av disse med brune merker. Den voksne engelske springeren har en høyde på ca. 51 cm og veier ca. 23–25 ​​kg.

Engelsk springer spaniel
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Engelsk springer spaniel
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Engelsk springer spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Alle spanieler kan spore sin opprinnelse tilbake til Spanias spaniel-hunder. Frem til 1600-tallet ble alle spanieler ansett som samme gruppen av hunder. Den største av disse var forfedrene til dagens engelske springer spaniel. I 1892 anerkjente Kennel Club of Great Britain cocker og springer spaniel som separate raser, selv om de iblant dukket opp i samme kull. Dette ble snart stoppet av de to raseklubbene, og en standarddefinisjon ble laget for hver rase. Deres opprinnelige formål var å finne og lokke ut byttedyr for nett, falk eller greyhound som også ble brukt av jegerne. I dag brukes de til å finne, lokke ut og hente bytte ved pistoljakt.

Personlighet

En typisk springer spaniel har et ekstrovert vesen og er vennlig, ivrig etter å tilfredsstille menneskene rundt seg og lærer raskt. Som regel er de gode følgesvenner og familiehunder, veloppdragne og raske til å lære og respondere. Noen av de mindre godt oppdrettede hundene av denne rasen kan være sta, redde eller aggressive, men dette er unntaket, ikke regelen. Utstillingsstammen av engelsk springer spaniel anses som roligere og mindre aktiv enn arbeidsstammen.

Helse

Engelsk springer spaniel er en generelt hardfør rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. En bestemt type anemi ses også oftere i rasen.

Mosjon

Disse hundene elsker å være ute og har nok energi til å holde det gående hele dagen. Det kreves mye trening og læring for å holde denne hunden fornøyd – minst to timer for en frisk voksen hund. Ellers kan atferdsproblemer oppstå. De elsker å være involvert i alle familieaktiviteter, og er som sådan ideelle for en voksende familie. De vil roe seg glade og fornøyde etter en ordentlig runde mosjon.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Springer spaniel-hundens pels er flat eller bølget og av middels lengde, og ørene, brystet, bena, halen og magen under har moderat fjæring. Som et resultat av denne fjæringen kreves en del pelsstell. Noe trimming vil være nødvendig rundt hode, føtter og ører. Ekstra pelsstell er nødvendig, spesielt etter en dag ute i skog og kratt, siden pelse kan og vil plukke opp alle slags kvister og gress.