Chow-chow (langhåret)

Chow-chow (langhåret)

Langhåret chow-chow er en kort, kompakt, firkantet bygget hund. Halen er krøllet over ryggen. Innsiden av munnen og tungen har en blå/svart farge. Rasen har to pelstyper – langhåret og korthåret – og et bredt spekter av farger (svart, rød, blå, lysebrun, krem ​​eller hvit). Voksne hanner har en høyde på rundt 48–56 cm og veier mellom 26 og 32 kg. Voksne tisper har en høyde på rundt 46–51 cm og veier mellom 20 og 25 kg.

Chow-chow (langhåret)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Chow-chow (langhåret)
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Spisshunder
 Atferd
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Chow-chow-rasens opprinnelse er noe av et mysterium, men de kommer trolig fra Mongolia og Manchuria, der kjøttet en gang i tiden var en delikatesse og pelsen ble brukt til klær, hvorpå den ble innført til Kina. For flere århundrer siden ble de brukt til å vokte templene mot onde ånder. Chow ble også brukt som jakthund av aristokratene, som vakthund mot inntrengere, og som slede- og vogntrekkere. Det antas at spitz-raser opprinnelig kom fra chow-chow.

Personlighet

Chow er en litt distansert, selvstendig hund som kan være sta. De kan bli sterkt knyttet til en person og kan reagere kraftig hvis de føler at de eller eieren er truet. Den ser kanskje ut som en kosete teddybjørn, men det er den ikke. Oppdrettere har forbedret rasens temperament de siste årene, og feilaktig eller manglende trening og sosialisering i ung alder får gjerne skylden for at hunder av denne rasen kan utvise dårlig atferd. Så lenge de blir introdusert for barn, katter og andre husdyr når de er unge, kan problemer forebygges.

Helse

De vanligste helseproblemene hos chow er albuedysplasi og øyelokkproblemer. Som mange andre hunderaser kan den også lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Chow-chow krever ikke mye mosjon – omtrent en time daglig – men de liker seg godt utendørs og er nokså fornøyd med å drive med sitt bak i hagen. De må ha et skyggefullt og kjølig sted der de kan trekke seg tilbake i varmt vær. For mye trening når hunden er for ung, kan føre til ben- og leddproblemer senere i livet, så aktiviteten i denne perioden må begrenses.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Begge chow-variantene har tett og rett pels. Den langhårede varianten er grov, men ikke for lang, og underpelsen er myk og ullaktig. Håret er tykkere rundt halsen og bak på lårene. Den grove pelsen må stelles daglig. Den glattere pelsen er kortere og må stelles to eller tre ganger i uken.