Orientalsk korthår  

 Orientalsk korthår  

Orientalske katter har en mellomstor størrelse, men føles tyngre enn de ser ut. Kroppen ligner en siameser; lang, slank, pisklignende hale med lange, slanke ben. Hodet har en trekantet kileform med rett profil, med store, brede ører. Orientalerens pels er veldig kort og tettsittende. Teksturen er fin og blank. Orientalsk korthåret katter kommer i et stort utvalg av farger og mønstre.

 Orientalsk korthår  
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellMindre enn én gang i uken
 Orientalsk korthår  
  • StøyHøyt
 Orientalsk korthår
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Den orientalske katten er egentlig en siameser med en annen pelsfarge og grønne øyne (bortsett fra den utenlandske hvite, som har blå øyne). Formen og temperamentet er nøyaktig likt som for siamesere. Den orientalske katterasen ble produsert ved å krysse siamesere med andre raser for å oppnå forskjellige farger. Svart siameser hadde eksistert lenge, men det var ikke før på 1950-tallet at det ble gjort seriøse anstrengelser for å avle frem forskjellige farger, og den svarte typen er kjent som svart orientalsk katt. Den neste orientalske rasen som ble utviklet, var Havana, en sjokoladefarget siameser (må ikke forveksles med Havana Brown, som er en egen amerikansk rase). Selektiv avl har siden produsert mange flere farger og pelsmønstre.

Personlighet

Som siameseren er den orientalske katterasen en intelligent, nysgjerrig katt som gjør sin tilstedeværelse kjent for omgivelsene. De elsker å snakke med sine menneskelige følgesvenner og forventer svar. De ønsker å være en del av familien og liker å leke leker som å hente en ball med krøllet papir. Orientalere liker å bli underholdt og liker ikke å være alene. Så hvis du er ute på jobb hele dagen, er det nok en god idé å skaffe enda en orientaler.

Helse

Orientalske katter kan leve til langt inn i tenårene. Selv om de fleste orientalske langhårskatter lever lange og sunne liv, er det en rekke lidelser som synes å være knyttet til den orientalske familien – tilsvarende siameser-rasen, da disse er nært beslektet.

Opprinnelseslan

Amerika/Storbritannia

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr

Stell

Den korte, glatte pelsen på den orientalske katterasen krever ikke mye stell, men de liker oppmerksomheten som pelsstellet gir. Som med alle katter anbefales helsekontroller, vaksinasjon og parasittkontroll.