Veiledning til atferd hos små hunderaser

Velkommen hjem

Hvordan du velger en liten hund, og hva du bør gjøre før du tar den med hjem

Hvis du aldri har delt livet med en hund, kan en liten hund være et utmerket valg, særlig hvis du bor i et urbant område. Men før du bestemmer deg for hvilken hund som passer best til hjemmet og livstilen din, bør du tenke på den praktiske siden. Små hunderaser lever vanligvis lenger enn større raser, så den lille hunden din vil være en del av livet ditt i 12 år eller mer.

Tenk på det grunnleggende

Spør deg selv hvor mye tid du har til overs. Små hunder trenger kanskje mindre mosjon enn større raser, men det er likevel svært viktig at hunden holdes fysisk aktiv og at den får mentale utfordringer. Den lille hunden skal ha flere turer hver dag, og godt med leketid med deg. Mange små hunderaser trenger også en bestemt hånd og mengder med tålmodighet i den første perioden med lydighetstrening. Du bør også tenke på livstilen din og eventuelle ferier. Vil det være praktisk at hunden blir med deg på dagsturer eller overnattingsturer? Vurder utgiftene knyttet til fôring, stell og forsikring av den lille hunden din, og utgiftene du vil måtte betale for årlige vaksinasjoner og jevne besøk hos veterinæren.

Velge en rase

Vennlige og utadvendte små raser, slik som Bichon Frise og Cavalier King Charles Spaniel, er et flott valg for førstegangs hundeeiere og familier. Energiske (og tålmodige!) hundeiere vil kanskje foretrekke en livlig Fox Terrier eller en Jack Russell Terrier, mens personer som er glad i utstillinger gjerne vil la seg friste av en dekorativ rase slik som Shih Tzu eller Pomeranian. Sjekk her for vår veiledning til de mest populære små hunderasene.

Få hjelp og råd om hvordan du går til anskaffelse av en liten hund - Purina One My Dog Is….
Få hjelp og råd om hvordan du går til anskaffelse av en liten hund - Purina One My Dog Is….
Valper trenger sosialisering, så husk å sette av masse tid i de første ukene til samvær med hunden din

Finne en liten hund

For å sikre at hunden er frisk og glad, bør du alltid velge en anerkjent oppdretter eller forhandler. Unngå avisannonser eller lokale annonser, og be alltid om å få besøke en mulig fremtidig liten hund eller valp i de omgivelsene den bor i. Hvis du er villig til å ta deg av en allerede voksen hund kan du også vurdere å henvende deg til dyrebeskyttelsen eller en omplasseringsorganisasjon.

Vit hva du ser etter

Hvis du kjøper en valp skal du be om å få møte hundens mor for å kunne vurdere hennes personlighet og fysiske tilstand. Valper er vanligvis tilgjengelige for visning omkring seks ukers alder, så hvis det er én liten valp som tiltrekker seg oppmerksomheten skal du sjekke for blanke øyne, rene ører, en kjølig nese og sunn pels. Valpen skal også reagere på plutselige lyder, og skal være årvåken og interessert i aktivitetene i omgivelsene.

Forberede den store dagen

Når du har valgt en liten hund eller en liten valp, skal du spørre om den vil bli vaksinert og behandlet mot parasitter og orm før du henter den med hjem. Hvis dette av en eller annen grunn ikke er tilfelle, bør du bestille time hos veterinæren i forveien. Den lille valpen vil være mest mottakelig for sosialisering opp til en alder på 15 uker. Husk derfor å sette av mye tid til samvær med hunden i de første ukene. Når den har blitt vaksinert kan du ta den med deg til mange nye steder og gi den viktige opplevelser og erfaringer.

Ta hunden med hjem

De fleste små valper kan skilles fra moren når de er mellom 8 og 12 uker gamle. Klargjør et område hvor hunden vil føle seg til pass og trygg, og sørg for at sengen ikke står i trekk eller i nærheten av varme radiatorer. Du vil trenge flere leker som er spesielt tilpasset og trygge for en liten munn. Små og grunne skåler til mat og vann, og hundemat som er spesielt utviklet for små hunderaser. I begynnelsen kan det hende du vil kjøpe både våtfôr og tørrfôr slik at hunden kan velge det den foretrekker. Nyt til slutt opplevelsen: Mange små hunder knytter sterke bånd til sine eiere når de vokser til, og dette båndet vil bli styrket jo bedre dere lærer hverandre å kjenne.