Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Mørkebrun katt sitter på dørstokken

Drektighet hos katter

3 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Det er viktig å tenke nøye gjennom om man ønsker avl for katten sin. Hvis du ikke ønsker å påta deg forpliktelsen for de nye kattungene er det alltid best å få henne kastrert i relativt ung alder. Dersom du ønsker å omfavne ansvaret har du både en stor jobb og et flott eventyr i vente.

En usterilisert hunnkatt kan ha opptil tre kull i året og nærmere 350 kattunger i løpet av sin levetid. Så, du har bestemt deg for å la katten din få kattunger – det er veldig spennende, men hva nå?

Løpetid

Det er først og fremst viktig å påpeke at alle katter reagerer forskjellig på både løpetid og Drektighet . Løpetiden hos en katt tilsvarer den perioden i hennes reproduksjonssyklus hvor hun er befruktningsdyktig. I løpet av denne perioden vil hun se etter en partner fordi hun er biologisk klar for befruktning. Løpetidssyklusene begynner i gjennomsnitt ved en alder på seks til ti måneder og hver syklus varer i syv til ti dager med mellomrom på to til tre uker.

Ofte opplever man at kattens adferd endres i løpet av løpetiden. Dette kan være både kjærlig atferd, aggressiv atferd, mer lyd, endret kroppsholdning og rastløshet. Det viktigste er å gi katten kjærlig oppmerksomhet i denne perioden, men hvis adferden er veldig vanskelig kan du godt ta kontakt med din lokale veterinær for råd.

Drektighetstid og symptomer

Det er flere indikatorer på Drektighet  som du kan holde et øye med. Et av de første tegnene kan være at løpetiden stopper opp.

Et annet tidlig tegn er at pattene hovner opp og endrer farge til en mørk rød nyanse. I tillegg spiser en drektig katt noe mer og gjennomgår muligens runder med morgenkvalme. Etter rundt fem uker vil magens økte størrelse bli merkbar og fortsetter veksten fram til fødsel.

Når det kommer til forberedelser er det viktigste at den vordende kattemoren får et godt og sunt kosthold og masse vann. Det anbefales å gradvis gi katten mer mat av høyere kaloriinnhold og næringsstoffer fram mot fødsel. Et annet tips er å sette i stand et lite ‘’føde-rede’’ i den stille enden av huset og som hun kan venne seg til opp mot selve fødselen (f.eks. en pappeske med noen håndklær i bunnen).

Selve drektighetstiden varer i mellom 58-68 dager og det finnes flere tegn på at fødselen nærmer seg. Stadium 1 varer i 12-24 timer opp mot selve fødselen og du vil se en mer nervøs og rastløs adferd hos katten din. Området rundt vagina (vulva) blir som regel mer hovent og buken henger dypere. Juret blir større i det det fylles opp med mer melk og hun slikker seg mest sannsynlig mer bak. Stadium 2 begynner i det den første kattungen kommer ut.

Fødsel

Vanligvis er hunnkatten mer enn kapabel nok til å takle drektighetsperioden og fødselen på egen hånd. Likevel er det en god idé å rådføre seg med den lokale veterinæren i forkant, slik at man vet når og hvordan man eventuelt skal bidra på best mulig måte. For eksempel bør man ha oversikt over hvordan man hjelper til hvis moren ikke slikker fosterblæren av ungene. Slikkingen hennes skal nemlig hjelpe ungen med å ta sine første åndedrag. Hold i tillegg øye med kontraksjonene, og hvis du merker at katten har kontraksjoner i mer enn en halv time bør veterinær kontaktes.

Selve fødselen tar som regel rundt 2-6 timer. Det kan ta 15-30 minutter å føde den første kattungen og denne tar normalt sett lengst tid. Etter den første vil det komme ut fosterhinner/morkake og du skal ikke være overrasket om kattemoren spiser disse, da de er fulle av næring. Hun tar ofte en pause mellom hver kattunge før hun setter i gang igjen. Etter hver unge bør det komme ut en morkake, så det kan være lurt å telle over slik at du er sikker på at det ikke er noen morkaker igjen. La moren ha tilgang til friskt vann og ungene bør ha mulighet til å amme under fødselen, hvis kattemoren er med på det. Ammingen hjelper gjennom hormoner på videre fødsel og det er viktig at ungene får Råmelk  innen de 24 første timene etter fødsel.