Afghansk mynde

Afghansk mynde

Afghansk mynde har et nobelt, verdig utseende og står stolt og elegant med en lang, glansete pels som en slags kongelig kappe. Dette er en stor rase, og voksne hannhunder har en høyde på 68 til 74 cm i høyde, mens tispene er litt lavere med høyde 63 til 69 cm. Den praktfulle pelsen kommer i alle farger – fra svart til sølv, med alle farger, mønstre og kombinasjoner mellom! Gjennomsnittlig vekt er rundt 25 kg, med et omtrentlig område på 20 til 27 kg, avhengig av hundens kjønn og bygning.

Dog
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
dog
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Mynder
dog
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Afghansk mynde er en av verdens eldste raser, men fikk først oppmerksomhet i den vestlige verdenen på 1800-tallet. Rasens eksakte tidlige historie er ukjent, selv om legendene florerer. Ulike varianter av rasen finnes i Afghanistan, og de har blitt brukt til å vokte og gjete sau og storfe, samt som hjelp i jakten på fjellhjort, antilope, hare og til og med større rovdyr som ulver, sjakaler og snøleoparder!

Personlighet

Rasen er ofte litt reservert overfor fremmede, og tidlig sosialisering og valpetrening er derfor helt nødvendig for denne kongelige hunden, særlig tilbakekalling. Med familien og de hunden kjenner, er det ingen spor av tilbakeholdenhet – den er fantastisk lojal og kjærlig. Afghansk mynde er bygget for å løpe, og den er aldri lykkeligere enn når den kan løpe i full fart med vinden i håret etter en ball eller et ekorn den har fått teften av.

Helse

Afghansk mynde er generelt sunn og robust, med få vanlig forekommende rasespesifikke problemer

Mosjon

En voksen afghansk mynde trenger betydelig med mosjon (ideelt rundt to timer om dagen eller mer). Den elsker å løpe fritt, men gitt rasens tendens til å jage og jakte må du være sikker på at tilbakekallingen er pålitelig, og at dere kan trene i trygge, åpne områder, på god avstand fra trafikken.

Ernæring

Store hunderaser trenger en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, sammenlignet med mindre raser. Afghansk mynde har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den glamorøse, lange, silkeaktig pelsen på afghanhunden kommer med en pris: Det krever mye arbeid å holde den pen, og daglig stell anbefales for å hindre knuter og floker, samt regelmessig bading for å vaske pelsen. Hyppig stell av pelsen er spesielt viktig når den valpepelsen, for å unngå at den nye pelsen floker seg med den gamle, noe som vil være ubehaglig for hunden.