Braque D'Auvergne

Braque D'Auvergne

Denne lille/mellomstore langbente terrieren er lett å dra kjensel på. Den har et smalt hode og en lammelignende pels, som kommer i blått, leverfarge eller sandfarge, med eller uten brune flekker. Voksne hunder har en høyde på 38–43 cm og veier mellom 8 og 10 kg.

Bedlingtonterrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Daglig
Bedlingtonterrier
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Bedlingtonterrier
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Gruvearbeidere i Rothbury-området i Northumberland utviklet opprinnelig denne rasen på 1700-tallet fra en krysning av lokale terriere med whippet-hunder. Den ble ikke fremvist før i 1869, men utviklet i mellomtiden et rykte som en dyktig skadedyrsbekjemper, som jaktkompanjong og en ekte slåsskjempe. Den var også kjent som "Rothburyterrier" og "sigøynerhund" (på grunn av rollen som medhjelper for signøynere på jakt).

Personlighet

Bedlingtonterrier må trenes for å kunne gå sammen med katter og andre kjæledyr. Den vil varsle og være truende overfor fremmede hvis man er uvelkommen, men så snart man er akseptert inn i huset av eieren, får man en vennlig mottakelse. Bedlingtonterriere er gode vakthunder, da de kan være nokså modige når de blir oppspilt. Generelt vil de være nokså rolige hvis de får regelmessig mental og fysisk stimulering.

Helse

Bedlingtonterrier kan lide av en arvelig leversykdom ("kobberlagringssykdom"). En DNA-test er tilgjengelig for dette, og alle avlshunder bør derfor testes. Som med mange andre raser kan de også lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting av avlshunder.

Mosjon

Bedlingtonterrier trenger minst en times daglig mosjon. De utmerker seg i leker som involverer løping, hopping og henting – herunder agility. De må holdes mentalt stimulert slik at ikke atferdsproblemer utvikler seg.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pelsstellet på bedlingtonterrier kan være litt krevende. Pelsen bør børstes i omtrent fem minutter hver dag, og den bør dras gjennom med kam minst en gang i uken. Pelsen vil måtte trimmes rundt hver annen måned. Dette kan gjøres av en profesjonell hundefrisør, da klippen er noe uvanlig. Det andre alternativet er å lære å trimme selv fra en oppdretter. Til utstillinger kreves det at det ikke er mer enn 2,5 cm pels noe sted på kroppen, så slikt pelsstell vil være enda mer tidkrevende.