Border collie

Border collie

Border collie er en mellomstor, velproporsjonert hund. Pelsen kan enten være glatt eller av middels lengde, og den vanligste fargen er svart og hvit, selv om andre farger med hvitt også ses – for eksempel brun, blå merle, rød og trefarget. Voksne hanner er rundt 53 cm høye, tispene litt mindre. Vektområdet for rasen er rundt 14–20 kg.

Border collie
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Border collie
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Border collie
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Border collie-hunderrasen går tilbake til 1700-tallet, selv om den ikke fikk sitt nåværende navn før 1915. Border collie-hunder jobbet med hyrder i grenseområdet mellom Skottland og England i hundrevis av år, og ble fremavlet utelukkende for deres arbeidsevne. Enkelte oppdrettere frykter at fokuset på utseende og skjønnhet vil kunne ødelegge rasen og konsentrerer seg derfor fortsatt primært om hundenes arbeidskvaliteter. Det er ofte forskjeller mellom utstillings- og arbeidstyper.

Personlighet

Border collier er alltid klare til å jobbe, oppmerksomme, livlige og våkne. De vil knytte et sterkt bånd til eier og familie, men med mindre de får masse tid og mosjon, er de ikke ideelle kjæledyr til en familie med svært små barn, da det er i deres natur å gjete alt som beveger seg – inkludert barna! Hvis den ikke holdes fysisk og mentalt stimulert, vil den kjede seg, utvikle atferdsproblemer eller begynne med rampestreker, siden hjernen deres alltid er aktiv.

Helse

Border collie er en veldig hardfør rase og har generelt få helseproblemer. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi er også relativt vanlig i rasen.

Mosjon

Med dens behov for å være aktivert og et stort ønske om å tilfredsstille mennesker stortrives border collie under trening, som er en fin måte å trene kropp og sinn på. De er som en gave fra himmelen for dem som ønsker å konkurrere i lydighet, agility, flyball, freestyle, herding osv. Hvis de ikke får tilstrekkelig mosjon, kan de utvikle atferdsproblemer som gjør dem vanskelige å leve sammen med. For en voksen hund kreves minst to timer daglig mosjon, i tillegg til mental stimulering.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Overpelsen er tett og underpelsen tykk og myk. På den langhårede varianten er det en tydelig manke rundt hals og skuldre. Pelsen er lett å vedlikeholde så lenge den børstes et par ganger i uken for pels av middels lengde og en gang i uken for den glatte typen. Eventuelle floker må håndteres regelmessig.