Italiensk mynde

Italiensk mynde

Dette er en elegant og slank hund som ser ut som en vanlig greyhound, bare mindre. Pelsen er glatt og blank, og kan komme i en rekke nyanser (se rasestandarden for detaljer). Hodet er smalt med en veldig fin snute, og ørene er mykt foldet og sitter høyt på hodet. Ryggen krummer noe og har en definert topp. Gangen er ledig og kjennetegnes av høye skritt. Voksne italienske mynder har en høyde på 32–38 cm og veier rundt 3,6–4,5 kg.

Italiensk mynde
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Italiensk mynde
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Mynder
Italiensk mynde
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Det antas at italiensk mynde stammer fra Egypt. Faktisk har mummifiserte hunder som er svært like dagens rase, blitt funnet i faraoenes graver. Hunden ble brakt til Middelhavet av romerne 500 år f.Kr., der den ble en favoritt blant gresk og romersk adel. Hunden nådde høyden av sin popularitet på 1500- og 1600-tallet, da den prydet en rekke kongelige hoff. Blant berømte eiere finner vi Mary Queen of Scots, Charles I, Frederick den store og dronning Victoria. Italiensk mynde kan ha vært brukt til å jakte kaniner, men ble også avlet frem primært som selskapshund.

Personlighet

Dette er en elskverdig hund som elsker kos, delvis ut av kjærlighet og delvis på grunn av behovet for å holde seg varm! Italiensk mynde gjør det best med tidlig sosialisering, slik at den vil akseptere nye mennesker og situasjoner lettere. Denne hunden kan bruke litt tid på å knytte bånd, men vil være en utmerket følgesvenn når vennskapet først er etablert.

Helse

Italiensk mynde er en generelt sunn rase, men kan lide av benbrudd. Som mange raser kan de lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting før avl.

Mosjon

Selv om dette er en veldig liten hund, er det fortsatt en mynde, og den elsker å løpe. Det beste er imidlertid å la italiensk mynde løpe i et begrenset området, da den kan løpe av gårde på jakt etter byttedyr. Mosjon bør overvåkes nøye til hunden er fullvokst, og selv da bør man være forsiktig med denne hundens skjøre lemmer. En frisk voksen trenger minst en times daglig mosjon.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Italiensk mynde trenger svært lite pelsstell, da den har veldig kort pels. Å gni med en klut vil forbedre pelsens glans. Disse hundene trenger grundig tannpleie, da de er svært utsatt for tannproblemer.