Your Pet, Our Passion.
bengalkatt med grønne øyne

Hvorfor tisser katten inne?

6 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katter er fantastiske kjæledyr, og selv om det meste av oppførselen deres får oss til å smile og le, kan noe av det de gjør virke forvirrende og til og med litt usosialt. Et eksempel er urinering, som kan være lite hyggelig hvis det skjer inne i huset.

Hvis dette er et problem, kan du best håndtere det ved å forstå kattens atferd før du gjør noe med årsaken.

Markering hos katter

Territorium er veldig viktig for katter, og spesielt hjemme der den liker å føle at den er trygg og i sikkerhet. Tross alt er hjemmet stedet der vennene bor, lekene er og den blir fôret – ikke rart at den vil ha det for seg selv! Katter ‘markerer’ territoriet sitt når de er fornøyde ved å bruke kjertler på kinnene, over øynene og over haken.

Når katten stryker seg mot beina dine eller mot møblene, legger den igjen merket sitt på de stedene der den føler seg mest komfortabel. Siden vi nesten ikke kjenner duften de legger igjen og markeringen ikke skaper problemer, bryr vi oss som regel ikke om det. Du kan se på markeringen som et positivt tegn på at du har lyktes med å gi katten et godt hjem som gjør den lykkelig.

Hvorfor skvetter katter urin?

Skvetting er en annen type markering som hovedsaklig brukes utendørs, der det er større konkurranse med andre katter. I stedet for å stryke ansiktet mot steder der den vil markere territoriet sitt, skvetter katten urin, som bærer dens egen duft.

Territorium er veldig viktig for katter, og spesielt hjemme der den liker å føle at den er trygg og i sikkerhet. Tross alt er hjemmet stedet der vennene bor, lekene er og den blir fôret – ikke rart at den vil ha det for seg selv! Katter ‘markerer’ territoriet sitt når de er fornøyde ved å bruke kjertler på kinnene, over øynene og over haken.

Når katten stryker seg mot beina dine eller mot møblene, legger den igjen merket sitt på de stedene der den føler seg mest komfortabel.

Siden vi nesten ikke kjenner duften de legger igjen og markeringen ikke skaper problemer, bryr vi oss som regel ikke om det. Du kan se på markeringen som et positivt tegn på at du har lyktes med å gi katten et godt hjem som gjør den lykkelig.

Hvorfor skvetter katter urin?

Skvetting er en annen type markering som hovedsaklig brukes utendørs, der det er større konkurranse med andre katter. I stedet for å stryke ansiktet mot steder der den vil markere territoriet sitt, skvetter katten urin, som bærer dens egen duft.

Katter som urinerer utendørs

Katter skvetter ofte urin på trær, hekker og gjerdestolper når de er utendørs – dette gjør de i nesehøyde for at andre katter som går forbi skal kjenne lukten. Denne urinen inneholder informasjon om kattens alder, kjønn, helse, aktivitet og hvor grensen for territoriet går – det er kattens personlige visittkort! Å markere territoriet på denne måten gjøres for å fortelle andre katter i området at dette er kattens sted, sånn at de kan unngå forvirring og fysiske konfrontasjoner.

Katter som skvetter innendørs

Når katten skvetter urin utendørs, er det ikke noe stort problem – det er faktisk helt normalt. Men hvis katten begynner å urinere hjemme hos deg, er det vanligvis et tegn på at den er engstelig for noe, og det kan være en grunn til at den er så ivrig med å markere territoriet. Katter som skvetter på dørkarmer, gardiner og vinduskarmer kan føle seg truet av noe de har sett utenfor. Hvis katten din begynner å urinere på stolbein, senger og kommoder, kan det være tegn på at den føler seg usikker og vil omgi seg med mer av sin egen lukt for å øke selvtilliten.

Hvis katten din har begynt å urinere innendørs og du ikke skjønner grunnen til det, ta en prat med veterinæren for å finne mulige årsaker til problemet, og hvordan du får katten tilbake til å markere seg ved å gni ansiktet.

Veterinæren kan gi deg råd om hvordan du forebygger at katten skvetter urin, og kan henvise deg til en atferdskonsulent som er i stand til å hjelpe deg med å finne grunnen til at kattens atferd har endret seg

Hvordan hindrer du katten i å skvette urin?

Siden urinering innendørs er et signal om at katten føler seg truet, er det aller siste du ønsker å skremme den ved å skjenne på den. Hvis du kjefter på den, kan det øke stressnivået og få den til å urinere enda mer – noe du absolutt ikke ønsker, hverken for katten eller hjemmet ditt!

Hvis du lurer på hvordan du kan få bukt med urineringen, er første skritt å tenke over hva som kan være årsaken til at den er stresset. Har det kanskje kommet en ny katt i nabolaget, eller har det skjedd forandringer i hjemmet ditt? Ett av de følgende punktene kan være årsaken:

  • Katten kan føle seg truet hvis det er mange katter i området. Hvis nabolaget ditt har mange andre katter, sørg for at du har en sikker katteluke (med mikrochip eller magnetisk aktivering) som hindrer andre katter i å komme inn i ditt – og kattens – hjem. Hvis du legger merke til katter som gjentatte ganger prøver å snike seg inn, prøv å husje dem bort for å hindre at de tar seg inn på kattens personlige område.
  • Har du nylig fått eller mistet en annen katt? Sørg for at katten fortsatt føler seg trygg og skjønner at maten, vannet, toalettet, sengen og lekene fortsatt er der og ikke vil tas over av den nye katten eller fjernes etter at den gamle katten er borte. Det kan hende du må legge de spesielle gjenstandene på mer enn ett sted for å berolige katten. Se flere tips om å ønske en ny katt velkommen i huset.
  • Har du fått nye møbler, pusset opp eller flyttet til et nytt hus? Alle disse tingene kan gjøre katten urolig og øke sjansen for urinering, derfor bør du gradvis presentere den for nye ting og gi den tid til å tilpasse seg. Du kan også prøve å forsiktig stryke kattens ansikt med en myk klut for å fange opp naturlige feromoner, og deretter stryke kluten over nye møbler eller områder i kattens høyde. Dette sprer lukten til katten og hjelper den til å føle seg tryggere i omgivelsene.
  • Spør veterinæren om syntetiske feromoner for katter, noe som kan brukes på lignende måte og kan være nyttig for å håndtere stressrelaterte problemer.

Hva er den medisinske årsaken til skvetting av urin hos katter?

Noen katter urinerer innendørs fordi de har et medisinsk problem, derfor bør du ta med katten til veterinæren for en helsesjekk hvis den urinerer innendørs.

Å vaske bort urin

Katter vil ofte urinere på det samme stedet gang på gang. Hvis du oppdager et mønster, sjekk fargeektheten på materialet før du rengjør grundig med en løsning av 10% biologisk vaskepulver, skyller med kaldt vann og lar det tørke. Deretter sprayer du området med alkohol (tilgjengelig hos veterinæren eller apoteket) og lar det tørke på nytt. Nå skal området være rent og luktfritt!