Cairn terrier

Cairn Terrier

Cairn terrier er kortbenet og kraftig bygd med et reveaktig uttrykk, hard pels og små, spisse ører. Selv om den ikke er tungt bygd, er dette nokså muskuløse, arbeidslignende små hunder med hard, kraftig ytterpels og kort, myk, tettsittende underpels. Cairns kommer i kremfarge, hvete, rød, grå eller svart med brungule flekker i alle farger. Voksne hunder har en høyde på rundt 28–31 cm og veier mellom 6 og 7,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Cairns er opprinnelig fra de vestlige øyene i Skottland og særlig Isle of Skye, og har vært kjent siden 1500-tallet. Rasen fikk navnet etter steinene (cairns) som ble reist for å markere en grense eller en grav. Disse steinene ble favorittskjulested for rever og andre skadedyr, og den lille, men fryktløse cairn terrier-hunden ble avlet frem for å drive ut slike skadedyr. Fra et stort utvalg av hunder av terrier-type oppstod sakte, men sikkert fire forskjellige raser: cairn, skye, west highland white og scottish.

Personlighet

Dette er en munter, våken, livlig og utadvendt rase som kan trenes til å gå godt sammen med barn. De vil også trives i lag med andre hunder, selv om noen vil verne om seg og sitt. De må imidlertid læres å akseptere katter og andre husdyr i tidlig alder, siden de vil begynne å jage dem så snart de er eldre. Dette kan være selvstendige og sta hunder, så omhyggelig, konsekvent trening er derfor avgjørende.

Helse

Som mange andre raser kan cairn terrier lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd og andre hofteproblemer.

Mosjon

Denne rasen har masse energi og må få tid til å løpe og leke – minst en time hver dag. Imidlertid er jaktinstinktet så sterkt at de vil løpe etter byttedyr, så de må bare trenes i trygge områder, og du må sørge for å ha en pålitelig tilbakekalling. Terrierens natur får dem til å grave – det være seg på jorder eller i rosehagen – så et separat graveområde vil være til hjelp!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Cairn terrier har en værbestandig, dobbel pels som må børstes og kjemmes en gang i uken. I røyteperioder, vanligvis to ganger i året, må pelsen strippes for hånd for å fjerne dødt hår.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.