Kooikerhund

Kooikerhoundje

Kooikerhund er en veldig pen liten/mellomstor hund som bærer hodet med stolthet, og som er litt lengre enn den er høy. Voksne hunder har en høyde på 35–40 cm og veier 9–11 kg. Den har en mellomlang pels som er rett eller svakt bølget, og er hvit med oransje-røde flekker. Ørene er svarte på tuppen og har lengre hår, ofte kalt "øreringer".

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • I mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Kooikerhunden har vært en anerkjent rase i Nederland siden 1600-tallet og antas å stamme fra de spaniel-lignende hundene som kom til området fra Spania på 1500-tallet. Rasens opprinnelige funksjon var som lokkehund – en jobb enkelte fortsatt utfører den dag i dag. Hunden skulle tiltrekke seg endenes oppmerksomhet og lokke dem til jegeren og nettene hans. Rasen har endret seg lite gjennom århundrene, som vist i kunst fra de nederlandske mesterne.

Personlighet

Dette er en vennlig, våken og godmodig hund som trives med menneske. Den kan være noe distansert med personer den ikke kjenner, men er kjærlig overfor familien. Den kan være litt vanskelig sammen med andre hunder, så tidlig og grundig sosialisering er spesielt viktig. Kooikerhunden elsker å trene og bli gitt nye utfordringer.

Helse

Som et resultat av omhyggelig oppdrett er de fleste tidligere anerkjente arvelige tilstandene for rasen (som epilepsi og knær ut av ledd) sjeldne i dag.

Mosjon

Den trenger minst en time daglig mosjon. Det er kanskje ingen overraskelse at denne hunden elsker vann, og den vil ofte hoppe uti vann den oppdager på tur. I tillegg til hundesport (agility osv.) jobber noen kooikerhunder fortsatt som lokkere av and – enten for jakt eller for merking av fugl.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den vannavstøtende pelsen holder også gjørme ute, som børstes enkelt ut så snart den er tørr. En gjennombørsting er par ganger i uken skal være tilstrekkelig, men vær særlig oppmerksom på det lengre håret rundt ørene og på halen og bena, da fjæringen kan floke seg hvis det forsømmes.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.