Engelsk setter

Engelsk setter

Engelsk springer spaniel er en kompakt, middels stor jakthund med lange ører. Denne hunden har et våkent, vennlig og tillitsfullt uttrykk. Pelsen er rett og middels lang med fjæring, og kan være svart og hvit, leverfarget og hvit eller en av disse med brune merker. Voksne hanner har en høyde på 65–69 cm og veier ca. 28,5 kg; voksne tisper måler 61–65 cm og veier ca. 27 kg.

Engelsk setter
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Engelsk setter
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Engelsk setter
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Den engelske setterens opprinnelse går tilbake til 1400-tallet, da den var kjent som en effektiv fuglehund. Det er forskjellige variasjoner når det gjelder rasenes eksakte historikk. Noen mener at rasen er en krysning av ulike spanske landspanieler. En annen teori er at rasen ble skapt ved kryssinger av den gamle vannspanielen, den gamle spanske pointeren og tidlige springer-typer. Den tidligste kjente teksten som nevner setterrasen, er en oversettelse, ("Of Englishe Dogges" av Dr. Johannes Caius") fra latin i 1576, men selv her er det ikke helt på det rene om skriften refererer til dagens settertype. Den første utstillingen som inkluderte engelske settere, fant sted i 1859 i Newcastle-upon-Tyne i nordøst-England.

Personlighet

Engelske settere er vennlige og godmodige hunder som knytter seg tett til sine familier. Dette er livlige, omgjengelige hunder som vil varsle om besøkende og deretter behandle dem som om de har kjent hverandre hele livet. De er gode med barn og har et høyt toleransnivå – selv om dette ikke må utnyttes. De er trives naturlig med andre hunder og husdyr.

Helse

Som mange raser kan engelsk setter lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Døvhet kan også forekomme som en arvelig lidelse og kan testes fra tidlig alder.

Mosjon

Denne rasen trenger ganske mye mosjon – rundt to timer daglig vil være minimum for en frisk voksen hund. De har en tendens til å vandre, så sørg for at hagen er godt inngjerdet.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Engelsk setter har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Engelske settere trenger en del pelsstell og trimming for at de skal holde seg på sitt beste. Regelmessig trimning av håret mellom potene og under ørene er et must. Luft må komme inn i ørene for å hindre infeksjoner. Fjæringen vil trenge oppmerksomhet nå og da. Hvis hunden skal brukes på utstilling, kreves betydelig mer tid til stell.