Hamiltonstøver

Hamiltonstøver

Hamiltonstøver er en smart, sterk, mellomstor/stor hund som er lengre enn den er høy. Den har en kort, tettsittende trefarget pels (svart, brun og hvit). Voksne hunder er ca. 53–61 cm høye, tisper 49–57 cm. De veier mellom 23 og 27 kg.

Hamiltonstøver
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Hamiltonstøver
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Hamiltonstøver
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Hamiltonstøver er en av de mest populære hundeslagene i hjemlandet Sverige. Den ble utviklet på slutten av 1800-tallet av en av grunnleggerne av den svenske kennelklubben, grev Adolf Hamilton, som rasen derfor fikk navnet sitt fra. Rasene som er opphavet til denne hunden, er foxhound, harrier og forskjellige tyske hunder (blant annet holsteiner, langbent curland hound og heidebracke). I motsetning til andre jakthunder jobber ikke denne i flokk, bare alene eller i par, der den lokker ut rev og hare for skytterne.

Personlighet

Hamiltonstøver er en godmodig hund som er en kjærlig følgesvenn, forutsatt at den får utløp for sine jaktinstinkter. Dette er en hund som elsker friluft, og som vil følge nesen sin i kilometer etter kilometer, så en pålitelig tilbakekalling er viktig – og det samme er et fluktsikkert gjerde i hagen. De elsker folk og er snille, men kan være litt for voldsomme og livlige for hjem med småbarn.

Helse

Hamiltonstøver er generelt en veldig sunn og robust rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Dette er ikke en hund som vil være fornøyd med med en rask tur i nabolaget et par ganger om dagen. Hamiltonstøver er en aktiv, energisk hund som trenger minst to timers daglig mosjon, helst uten bånd i et trygt område der den kan løpe og følge spor alt den orker. Hvis den kjeder seg eller får for lite mosjon, vil den forståelig nok bli destruktiv og grave, tygge og bjeffe for å underholde seg selv.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Hamiltonstøver har dobbel pels med en myk underpels som er spesielt tykk om vinteren, og en værbestandig overpels. Rasen krever lite pelsstell – en ukentlig gjennombørsting skal være nok.