Ungarsk kuvasz

Ungarsk kuvasz

Dette er en stor, kraftig rase med et nobelt utseende. Voksne hanner har en høyde på 71–75 cm og veier 40–52 kg, og tispene er 66–70 cm høye og veier 30–42 kg. Den tykke doble pelsen er helhvit, og huden har flekker av grå.

Ungarsk kuvasz
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Ungarsk kuvasz
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Ungarsk kuvasz
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Ungarsk kuvasz er en gammel rase. Faktisk har arkeologer funnet skjelett av en lignende type hund i Ungarn som kan dateres tilbake til 800-tallet. Kuvasz ble brukt av Magyar-nomadene til å beskytte dyreflokker og jobbet i tidvis svært tøffe forhold i landets fjellområder. På 1400-tallet ble rasen fasjonabel blant adelen på grunn av dens popularitet hos kong Matthias Corvinus, som ga kuvasz-valper som kongelige gaver, men rasenes hovedrolle har gjennom hele dens historie vært som hardtarbeidende husdyrvakt.

Personlighet

Ungarsk kuvasz ble avlet frem som en vokterhund i århundrer og er derfor en naturlig beskytter av hjemmet og sine kjære, og er mistenkelig overfor fremmede. Den er vennlig og lojal mot sin familie, men trenger et hjem der eierne har erfaring med vokterraser, og der hundens spesielle behov kan møtes.

Helse

Kuvasz-rasen er generelt sunn og robust, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Det er ingenting kuvasz liker bedre enn å patruljere eiendommens grenser og være årvåken overfor eventuelle "trusler". Den trenger en stor, inngjerdet hage, og må også tas ut for en times daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Kuvasz har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Kuvasz-hundens pels består av en ullaktig underpels og en grov overpels. Den har en "manke" av lengre, tykkere hår rundt halsen, og lengre hår på baksiden av bena og på halen (opptil 15 cm i lengde). Pelsen må børstes et par ganger i uken, men daglig børsting anbefales i perioder med røyting, for å begrense ukontrollert håravfall.