Your Pet, Our Passion.
Hund sitter i busker

Hvorfor bjeffer hunden min?

4 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Selv om noen hunder bråker mer enn andre, bjeffer alle hunder. Uansett om du har en bitteliten Chihuahua eller en stor Schæfer, har du helt sikkert hørt dem bjeffe i en rekke ulike situasjoner.

Det kan også tenkes at du vet hvorfor de bjeffer. For eksempel vil mange hunder bjeffe hvis de møter noe de opplever som truende, eller hvis de vil hilse!

Andre ganger kan det hende du ikke skjønner hvorfor hunden bjeffer, men ved å forsøke å finne årsaken lærer du hunden bedre å kjenne.

Hvorfor bjeffer hunder?

Uansett hva det er som får hunden til å bjeffe er hensikten den samme: å formidle hva den føler. Hvis hunden for eksempel bjeffer mot en fremmed kan det hende den forsøker å advare personen om å holde avstand eller varsle deg om at det er en fremmed person i nærheten.

Hvis hunden din kjeder seg, bjeffer den sannsynlig for å fange oppmerksomheten din, og den har kanskje lyst til å leke med deg!

Av og til kan hunden bjeffe overdrevent mye, noe som kan bli irriterende hvis det fortsetter i lengre perioder. Hvis du merker at hunden din bjeffer for mye, er det beste du kan gjøre å prøve å identifisere årsaken. Hvis det ikke er mulig å løse problemet ved å lære hunden å takle stimuliet (slik som fremmede som går forbi), eller du ikke er i stand til å identifisere problemet, bør du be veterinæren om råd. Du kan også lese om hvordan du forhindrer overdrevet bjeffing her.

 

"Husk at sunn bjeffing alltid er en respons på noe, og at det ikke skal vare i lengre tid."

 

Typer bjeffing

Selv om bjeffing ofte kan høres likt ut, finnes det mange ulike typer. Hver type avspeiler noe som hunden din forsøker å fortelle deg. Du kan vanligvis finne ut hvorfor hunden din bjeffer ved å vurdere omgivelsene den befinner seg i og tenke over hva den kan ha behov for.

Omgivelsene

Mange hunder vil bjeffe på noe i omgivelsene slik som en bråkete bil som kjører forbi, andre dyr som dukker opp, eller til og med været. Dette er normalt i mindre doser, men du må berolige hunden din om at det ikke er noe å bekymre seg over. I mange tilfeller er denne typen bjeffing kortvarig, men hvis det blir en vane bør du snakke med veterinæren om å finne en løsning.

Det er mange måter du kan støtte hunden på hvis den bjeffer fordi den er skremt. Hunden kan bjeffe fordi den er redd for kraftige lyder, slik som fyrverkeri eller torden, men du kan bidra til å dempe redselen ved å opprette et trygt sted for den mens dette holder på.

Du kan også vurdere beroligende midler slik som Adaptil, noe som kan hjelpe med å berolige hunder i skremmende situasjoner. Adaptil skiller ut en spesiell lukt som etterligner feromonene som tisper naturlig skiller ut til valpene sine like etter fødselen, som hjelper med å berolige dem hvis de er redde.

Emosjonelt

Bjeffing kan også forårsakes av opprømthet, redsel, eller kjedsomhet. Hvis hunden bjeffer fordi den kjeder seg, er det ofte slik den ber om oppmerksomhet. Heller enn å belønne atferden med negativ respons bør du derfor sørge for at den har masse stimuli. Det er helt normalt at hunder bjeffer litt som en respons på følelser, så med mindre det er overdrevet trenger du ikke å bekymre deg!

Fysisk

Hunden kan bjeffe hvis den forsøker å gi uttrykk for et fysisk behov slik som tørst. Sørg for at hunden har alt den trenger for å forhindre denne typen bjeffing. Den kan også bjeffe hvis den trenger en tur, da bjeffing er en god måte å få utløp for overskuddsenergi. Sørg derfor alltid for at den får nok mosjon.

En bjeffende hund kan være glad, nysgjerrig, sulten, eller mange andre ting. Ved å se etter tegn i humøret og omgivelsene vil du snart være i stand til finne ut hva den sier, det er tross alt hundens naturlige måte å kommunisere med deg på!

Related articles