Orientalsk korthår

Oriental Short Hair

Orientalske katter har en mellomstor størrelse, men føles tyngre enn de ser ut. Kroppen ligner en siameser; lang, slank, pisklignende hale med lange, slanke ben. Hodet har en trekantet kileform med rett profil, med store, brede ører. Orientalerens pels er veldig kort og tettsittende. Teksturen er fin og blank. Orientalsk korthåret katter kommer i et stort utvalg av farger og mønstre.

  • Svært aktiv og nysgjerrig katt
  • Sosial og avhengig katt
  • Svært pratsom katt
  • Slank og elegant katterase
  • Krever stell én gang i uken
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Den orientalske katten er egentlig en siameser med en annen pelsfarge og grønne øyne (bortsett fra den utenlandske hvite, som har blå øyne). Formen og temperamentet er nøyaktig likt som for siamesere. Den orientalske katterasen ble produsert ved å krysse siamesere med andre raser for å oppnå forskjellige farger. Svart siameser hadde eksistert lenge, men det var ikke før på 1950-tallet at det ble gjort seriøse anstrengelser for å avle frem forskjellige farger, og den svarte typen er kjent som svart orientalsk katt. Den neste orientalske rasen som ble utviklet, var Havana, en sjokoladefarget siameser (må ikke forveksles med Havana Brown, som er en egen amerikansk rase). Selektiv avl har siden produsert mange flere farger og pelsmønstre.

Opprinnelsesland

Amerika/Storbritannia

Personlighet

Som siameseren er den orientalske katterasen en intelligent, nysgjerrig katt som gjør sin tilstedeværelse kjent for omgivelsene. De elsker å snakke med sine menneskelige følgesvenner og forventer svar. De ønsker å være en del av familien og liker å leke leker som å hente en ball med krøllet papir. Orientalere liker å bli underholdt og liker ikke å være alene. Så hvis du er ute på jobb hele dagen, er det nok en god idé å skaffe enda en orientaler.

Helse

Orientalske katter kan leve til langt inn i tenårene. Selv om de fleste orientalske langhårskatter lever lange og sunne liv, er det en rekke lidelser som synes å være knyttet til den orientalske familien – tilsvarende siameser-rasen, da disse er nært beslektet.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Den korte, glatte pelsen på den orientalske katterasen krever ikke mye stell, men de liker oppmerksomheten som pelsstellet gir. Som med alle katter anbefales helsekontroller, vaksinasjon og parasittkontroll.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.