Afghansk mynde

Afghan Hound
Afghansk mynde har et nobelt, verdig utseende og står stolt og elegant med en lang, blank pels som en slags kongelig kappe. Dette er en stor rase, og voksne hannhunder har en høyde på 68 til 74 cm i høyde, mens tispene er litt lavere med høyde 63 til 69 cm. Den praktfulle pelsen kommer i alle farger – fra svart til sølv, med alle farger, mønstre og kombinasjoner mellom! Gjennomsnittlig vekt er rundt 25 kg, med et omtrentlig område på 20 til 27 kg, avhengig av hundens kjønn og bygning.
 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • I mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Afghansk mynde er en av verdens eldste raser, men fikk først oppmerksomhet i den vestlige verdenen på 1800-tallet. Rasens eksakte tidlige historie er ukjent, selv om legendene florerer. Ulike varianter av rasen finnes i Afghanistan, og de har blitt brukt til å vokte og gjete sau og storfe, samt som hjelp i jakten på fjellhjort, antilope, hare og til og med større rovdyr som ulver, sjakaler og snøleoparder!

Personlighet

Rasen er ofte litt reservert overfor fremmede, og tidlig sosialisering og valpetrening er derfor helt nødvendig for denne kongelige hunden, særlig tilbakekalling. Med familien og de hunden kjenner, er det ingen spor av tilbakeholdenhet – den er fantastisk lojal og kjærlig. Afghansk mynde er bygget for å løpe, og den er aldri lykkeligere enn når den kan løpe i full fart med vinden i håret etter en ball eller et ekorn den har fått teften av.

Helse

Afghansk mynde er generelt sunn og robust, med få vanlig forekommende rasespesifikke problemer.

Mosjon

En voksen afghansk mynde trenger betydelig med mosjon. Den elsker å løpe fritt, men gitt rasens tendens til å jage og jakte må du være sikker på at tilbakekallingen er pålitelig, og at dere kan trene i trygge, åpne områder, på god avstand fra trafikken.

Ernæring

Store hunderaser trenger en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, sammenlignet med mindre raser. Afghansk mynde har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen

Stell

Den glamorøse, lange, silkeaktig pelsen på afghanhunden kommer med en pris: Det krever mye arbeid å holde den pen, og daglig stell anbefales for å hindre knuter og floker, samt regelmessig bading for å vaske pelsen. Hyppig stell av pelsen er spesielt viktig når den valpepelsen, for å unngå at den nye pelsen floker seg med den gamle, noe som vil være ubehagelig for hunden.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.