Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog

Karabash-rasen er en stor, kraftig bygget hund av mastiff-type. Fullvoksne hannhunder måler 74–81 cm og tispene 71-79 cm. Voksne hannhunder veier 50-64kg og tisper 41-59kg. Den korte, tette pelsen kan ha en hvilken som helst farge, med eller uten karakteristisk svart maske og ører, og er ofte lysebrun eller mørkebrun, noen ganger med hvitt.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Kjempestor hund
 • Mye sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Anatolsk gjeterhund – også kjent som Karabash – er en eldgammel rase som stammer fra mastiff- og gjeterhundene i Midtøsten. De lange, atletiske og kraftige hundene beskyttet flokken mot aggressive rovdyr som bjørner og ulver. I dag brukes de for gjeting av sauer og geiter i Tyrkia, der de betraktes som nasjonalsymbol og kalles "Coban Kopegi" ("gjeterhund").

Personlighet

Denne rasens brukshistorie er fortsatt til stede i dag – den selvstendig, svært intelligent og en naturlig forsvarer av territorium. På grunn av det sterke vaktinstinktet er tidlig og kontinuerlig sosialisering og tålmodig trening helt avgjørende. Sørg for at hagen din er helt lukket, med høy – om mulig dobbel – inngjerding. Sørg for å holde hunden i aktivitet, da den kan bli destruktiv og vanskelig hvis den kjeder seg.

Helse

Den anatolske hunderasen er vanligvis nokså hardfør, men som mange raser kan de av og til lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

For størrelsen trenger ikke denne rasen store mengder trening; to en-timers turer om dagen skal være tilstrekkelig. Den liker å gå tur; rasens arbeidende forfedre ville ha gått mangfoldige kilometer sammen med deres nomadiske hyrder.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Anatolsk gjeterhund har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Pelsen ga beskyttelse til de tyrkiske gjeterhundene i kaldt vintervær og varmt sommervær. Den er kort og tettbygget med en tykk underpels og trenger en gjennombørsting en til to ganger i uken, og vil røyte mye på visse tider av året.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.