Bearded collie

Bearded Collie

Bearded collie er en mellomstor slank og aktiv hund med en lang, rufsete overpels som deler seg naturlig til sidene, og som kommer i svart, blått, rød-brun, skifergrå, alle nyanser av grå, brun og sandfarge med eller uten hvite merker. Hanner skal helst ha en høyde på 53–56 cm og tisper 51–53 cm. De veier mellom 18 og 28 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Bearded collie ble utviklet i Skottland fra lokale fårehunder, spesielt den gamle engelske fårehunden, med en mulig tilførsel av gener fra polsk lavlands fårehund og komondor. Opprinnelig var det sannsynligvis to typer bearded collie-raser – en mindre, mer lettbent gjeterhund fra høylandet og en tyngre benet hund med helsvart pels fra lavlandet. Den moderne bearded collie-rasen antas å være en blanding av disse to typene gjeterhunder. "Collie" er det skotske ordet for fårehund.

Personlighet

Rasen er våken, ivrig etter å lære og liker å være rundt folk. Dette er snille hunder som elsker å inkluderes i alle aspekter av familielivet, og som har en tendens til å komme godt overens med andre hunder og husdyr. Fremmede vil bli møtt med ivrige bjeff, men får som regel en varm mottakelse.

Helse

Som mange andre raser kan bearded collie lide av hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer) og arvelige øyesykdommer. Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Bearded collie er en aktiv rase som trenger minst en time mosjon hver dag. Disse hundene elsker alle slags leker og har er kjent for å gjøre det bra i agility, lydighet og til og med sporing.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsstellet på bearded collie er en omfattende operasjon, og daglig børsting anbefales. Det er viktig at man løfter pelsen slik at man kommer helt ned til huden. Bare å børste overpelsen er av liten nytte, og floker vil danne seg med mindre hvert lag børstes grundig, helst med en stiv børste. Bearded collie røyter noe, men ikke overdrevent dersom pelsen stelles godt.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.