Dalmatian

Dalmatian

Rasen skiller seg ut med sin unike pels, som er kort, glatt og blank. Flekkene kan være svarte eller leverfarget mot en hvit bakgrunn. Dalmatineren har en firkantet form, som signaliserer at de er velbalanserte, sterke og muskuløse hunder. Voksne dalmatinere veier 23–25 ​​kg. Voksne hanner har en høyde på 58–61cm og tisper 56–58 cm.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Dalmatiner er en gammel rase som dateres tilbake til 2000 år f.Kr., da man kan finne flekkede hunder på greske friser og tavler, avbildet i arbeid med vogner i antikkens Hellas, Roma og Egypt. Svært tidlig dokumentasjon på rasen er oppdaget i Dalmatia på Balkan, hvorfra rasen har fått sitt navn. Dalmatinere har blitt brukt som krigshunder, til grensevakt, som trekkhunder, fårehunder, jakthunder og til og med sirkusartister. Uansett opprinnelse har dalmatinere jobbet med hester hvert fall så lenge som siden middelalderen.

Personlighet

Dalmatiner-hunder er vennlige og utadvendte, men kan bli hyperaktive hvis de ikke får tilstrekkelig aktivitet. Dalmatinere er dedikerte og lojale, og vil alltid tilfredsstille menneskene rundt seg. De liker selskap og lek. Rasens styrke og utholdenhet kan imidlertid iblant bli en for stor utfordring for enkelte eiere. Dalmatinere er som regel to år – og ofte enda eldre – før de begynner å roe seg!

Helse

Døvhet er det vanligste helseproblemet i rasen, og hundene kan testes for døvhet fra en ung alder. De er også utsatt for en bestemt type blærestein.

Mosjon

Dalmatinere må ikke overtrenes som valper. Voksne hunder har en utrolig utholdenhet og kan løpe i moderat tempo nesten i det uendelige. Minst to timer daglig mosjon anbefales for friske voksne hunder, sammen med trening og hjernetrim som stimulerer hundens kropp og sinn. På grunn av deres jaktinstinkt elsker de å løpe, hoppe og klatre, så vær alltid forsiktig slik at de ikke skader seg.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen er kort og stri, så denne rasen trenger ikke overdrevent pelsstell og klipping. Bruk en børstehanske gjennom pelsen en gang i uken for å fjerne døde hår, og avslutt med en myk fille som tilfører glans.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.