Irsk rød og hvit setter

Irish Red and White Setter

Irsk rød og hvit setter er en sterk, atletisk hund med en velfjæret pels av middels lengde som er perlehvit med røde flekker. Voksne hannhunder har en høyde på ca. 58,5–68,5 cm og veier 27–32 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Irsk rød og hvit setter er en nær slektning av irsk (rød) setter og kan spores tilbake til 1700-tallet, selv om den godt kan ha eksistert også før dette, ettersom røde og hvite jakthunder er beskrevet i tekster som går tilbake til 1500-tallet. Settere var populære jakthunder blant overklassen på 1600- og 1700-tallet, og de fleste var røde og hvite, men mot slutten av 1800-tallet ble den helrøde pelsen mer populær, og den røde og hvite varianten stod i fare for å dø ut. Heldigvis overlevde nok eksemplarer til at dedikerte oppdrettere kunne gjenopplive rasen etter første verdenskrig.

Personlighet

Irsk rød og hvit setter er en vennlig, medgjørlig, godmodig hund som er en hengiven følgesvenn og også en entusiastisk arbeidshund. Den er energisk og trenger en aktiv eier som kan imøtekomme behovet for mosjon.

Helse

Som mange raser kan irsk rød og hvit setter lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De kan også være utsatt for gastrointestinale sykdommer.

Mosjon

Irsk rød og hvit setter er en energisk, aktiv hund som trenger to timer eller mer daglig mosjon, herunder fri løping.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Det anbefales å børste og kjemme pelsen et par ganger i uka, med spesielt fokus på fjæringen (det lengre håret på halen, baksiden av bena, brystet og magen) som vil floke seg hvis det forsømmes.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.