Collie (Langhåret)

Collie (Rough)

Langhåret collie er mellomstore/store hunder som bærer seg med verdighet og skjønnhet, og har et søtt, uttrykksfullt utseende. De har en fyldig pels som kommer i sabel, sabel og hvit, trefarget og blå merle, og langstrakte, meislede hoder. Voksne hanner har en høyde på 56–61 cm og veier 27–34 kg, og tispene er 51–56 cm høye og veier 23–30 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Det antas at langhåret collie stammer fra hunder som var med under invasjonen fra romerne i år 50 f.Kr., og innfødte skotske hunder. Navnet har de sannsynligvis fra en type svart sau, Colleys, som finnes i det skotske lavlandet. På 1860-tallet ble Dronning Victoria betatt av disse hundene da hun besøkte sin skotske eiendom ved Balmoral, og tok noe med tilbake til Windsor Castle. Langhåret collie var på den tiden kjent som skotsk fårehund og trådte først inn i showringen på Birmingham Dog Society Show og ble snart svært ettertraktet.

Personlighet

Langhåret collie har et vennlig vesen med minimale tegn til nervøsitet eller aggresjon. Dette er glade hunder som knytter seg svært tett til sine familier. De er svært beskyttende i hjemmet, men vil gi inviterte venner en hjertelig velkomst. Langhåret collie lærer veldig raskt og trives når de får nye utfordringer de kan trene på.

Helse

Som mange raser kan langhåret collie lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Overraskende nok krever ikke langhåret collie særlig mye mosjon, og de tilpasser seg lett til familiesituasjonen. De bør imidlertid få lov til å løpe fritt og få lov til å leke med og hente ball. Rundt en time daglig mosjon er nødvendig for voksne hunder, selv om den gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Langhåret collie har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Med den fyldige doble pelsen trenger langhåret collie ukentlig pelsstell slik at ikke store floker danner seg. Underpelsen er myk og furet, og sitter tett mot huden, mens overpelsen er hard og rett. I perioder med røyting anbefales daglig børsting. Regelmessig trimming vil holde fjæringen på forbena og halen i sjakk.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.